czwartek, 22 września 2016

CZEKOLADOWA OWSIANKA Z BANANEM



Składniki:

1 szklanka mleka spożywczego 2%
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
garść żurawiny suszonej
5 daktyli bez pestek
1 łyżka kakao
1 banan
2-3 kostki czekolady gorzkiej
1 łyżka miodu



Sposób przygotowania:

Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aby napęczniały. Po tym czasie odcedzić przez sitko z wody.

Mleko przelać do rondla, dodać pokrojone daktyle i wsypać żurawinę. Zagotować.

Do gotującego się mleka i bakalii dodać płatki i kakao oraz miód. 

Pogotować jeszcze chwilkę aby wszystkie składniki połączyły się.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i podawać z bananem i gorzką czekoladą.



SMACZNEGO!!!


niedziela, 18 września 2016

SERNIK GOTOWANY



Składniki:

ciasto:

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
2 całe jajka + 2 żółtka
250g margaryny
2 łyżki śmietany gęstej 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

masa serowa:

1 kg sera białego 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka
2 szklanki cukru pudru
250g margaryny
2 całe jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku cytrynowego


Sposób przygotowania:

ciasto:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i margarynę pokrojoną w kostkę. Siekamy.

Następnie dodajemy jajka, śmietanę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy wszystkie składniki.

Ciasto dzielimy na 3 części.

Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.

Każdą część pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.


masa serowa:

Ser przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukry, mleko i rozpuścić na wolnym ogniu.

Następnie jajka wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do reszty składników.

Na koniec wlać olejek cytrynowy i zagotować masę serową mieszając od czasu do czasu.


Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy serowej.

Przykrywamy kakaowym blatem i ponownie wylewamy 1/2 masy serowej, przykrywamy jasnym ciastem.

Gotowe sernik odstawiamy najlepiej na całą noc aby ciasto zmiękło.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 11 września 2016

MUSLI Z CHIA I JABŁKIEM




Składniki:

2 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion CHIA
1 jabłko
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ksylitolu lub zwykłego cukru
1 łyżka rodzynek
sok z cytryny


Sposób przygotowania:

Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody.

Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia i cukrem.

Następnie w naczyniu układamy warstwowo płatki, jogurt z CHIA, kawałki jabłka oraz rodzynki i tak aż, do skończenia się składników.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 8 września 2016

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO



Składniki:

2 łodygi selera naciowego
3-4 rzodkiewki
1 jabłko
1 łyżka sezamu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
garść natki pietruszki


Sposób przygotowania:

Seler, rzodkiewki i jabłko kroimy w kostkę.

Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawami.

Następnie dodajemy sezam i natkę pietruszki, polewamy oliwą i mieszamy.


SMACZNEGO!!!