poniedziałek, 27 czerwca 2016

KOKTAJL Z TRUSKAWEK I MELONA



Składniki:

100ml soku jabłkowego
100g truskawek
100g melona żółtego


Sposób przygotowania:

Truskawki oczyścić  z szypułek i umyć.

Melona obrać i wydrążyć z pestek.
 
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować.

Przelać do szklanki.

Gotowe. 


SMACZNEGO!!!

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM



Składniki:

2 sztuki bakłażana
1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 500g wołowiny
1/2 szklanki wina białego
200g sera żółtego
garść natki pietruszki
cynamon mielony
chili w proszku
oregano 
sól
pieprz 
oliwa z oliwek

sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję grilla.

Bakłażana pokroić na 0,5cm krążki, ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy, plasterki mogą nachodzić na siebie.

Oprószyć je solą i pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek.

Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut.

Wyjąć z piekarnika i odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy.

Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano.

Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.


sos beszamelowy:

Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas mieszając rózgą.

Gotować na małym ogniu kilka minut.

Na koniec przyprawić solą i  gałką muszkatołową.

Zdejmujemy z ognia.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.

Bakłażany dzielimy na 3 części, na dnie ułożyć pierwszą warstwę, przykryć sosem mięsno - pomidorowym.

Przykryć połową sosu beszamelowego.

Ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu i polać sosem beszamelowym.

Na koniec położyć resztę bakłażana polać pozostałymi sosami i posypać startym serem żółtym.

Wstawić do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.



SMACZNEGO!!!

sobota, 25 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY PUCHAREK



Składniki:

2 jogurty naturalne (2x120g)
250g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

czekolada mleczna
ciastka Ptysie


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.

 Odstawić do lekkiego stężenia.

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę.

Jogurty przelać do miski i miksować. 

Dodać zblendowane truskawki i nadal miksując dodać tężejącą galaretkę.

Rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na 3-4h.

Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem.

Wyłożyć na masę truskawkową. 

Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami.



SMACZNEGO!!!

środa, 15 czerwca 2016

OGÓRKI MAŁOSOLNE



Składniki:

2 kg nie dużych i twardych ogórków
1 główka czosnku
2-3 baldachy kopru
1 mały korzeń chrzanu
2-3 liście chrzanu
2 litry wody
2 łyżki soli
duży słoik (u mnie 4l)




Sposób przygotowania:


Ogórki dokładnie umyć.

Czosnek obrać.

Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

 
Słoik umyć i wyparzyć.

Ogórki układamy ciasno w słoiku.

Między ogórki układamy koper, chrzan, czosnek i liście chrzanu.


Wodę zagotowujemy, wsypujemy sól i gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słój.

Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 dni.

Po 3 dniach ogórki można już jeść.


SMACZNEGO!!!

wtorek, 14 czerwca 2016

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA



Składniki:


2kg świeżych truskawek
2 szklanki cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
100ml wody
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka.

Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem.

Odstawić na 1,5-2h.

Następnie wstawić na palnik i zagotować.

Gotować ok. 5-7 minut.

Wlać sok z cytryny.

Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować.

Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 13 czerwca 2016

PIEROGI RUSKIE



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej
letnia, przegotowana woda
sól
1 łyżka oleju rzepakowego

farsz:

300g ugotowanych ziemniaków
200g sera białego półtłustego
1 średnia cebula
sól
pieprz 

dodatkowo:

1 średnia cebula lub 200g słoniny


Sposób przygotowania:


ciasto:

Mąkę wysypać na stolnicę. 

Zrobić na środku dołek, wlać olej, wsypać sól i wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto.

Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Ciasto przykryć ściereczką kuchenną na ok. 15-20 minut.

farsz:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę.

Wyrobić farsz i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.



Ciasto rozwałkować na stolnicy.

Wykrawać krążki i na każdy krążek układać farsz.

Zlepić boki ciasta formując pierogi.


Gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Na koniec polać podsmażoną cebulką lub stopioną słoniną.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 12 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY SERNIK



Składniki:

biszkopt:

4 jaja
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 galaretki truskawkowe
500g świeżych truskawek

dodatkowo:

500g truskawek
1 galaretka truskawkowa




Sposób przygotowania:


biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier.

Następnie, dodać po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Wylać na tortownicę o wym. 24 cm śr. wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 30 minut w 180 stopniach C.


masa serowa:

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Zmiksować blenderem.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.

Serki przełożyć do miski i delikatnie miksować, dodając zblendowane truskawki i na koniec tężejącą galaretkę.


Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową.

Pozostałą galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.

Resztę truskawek myjemy i zdejmujemy szypułki.

 Układamy na wierzchu masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką.

Gotowy sernik wkładamy do lodówki na 3-4h a najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 9 czerwca 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE



 Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
50g świeżych drożdży
2 jaja
2 łyżki cukru kryształu
1 i 1/2 szklanki ciepłego, nie gorącego mleka
szczypta soli
olej rzepakowy
cukier puder




Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać.

Następnie, do drożdży wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić aby drożdże "ruszyły".

Resztę mąki przesypać do innej miski, dodać jaja, sól, mleko i wyrośnięte drożdże.

Składniki wyrobić na jednolitą i elastyczną masę.

Odstawić w nieprzewiewne miejsce na ok. 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość to łyżką nakładamy porcję ciasta na rozgrzany olej na patelni.

Smażyć do zarumienienia i odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Można podawać z ulubionym dżemem lub frużeliną.


SMACZNEGO!!!

sobota, 4 czerwca 2016

SZASZŁYKI Z CUKINIĄ I POMIDORAMI




Składniki:

ok. 800g łopatki wieprzowej
 5-6 sztuk pieczarek
1 świeża papryka czerwona
200g pomidorów koktajlowych
1 cebula czerwona
1 cebula biała
1 sztuka małej cukinii

marynata: 
2 łyżki MUSZTARDY KIELECKIEJ DELIKATESOWEJ
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
tymianek
oregano
bazylia
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej

dodatkowo:

MUSZTARDA KIELECKA  GRILLOWA


Sposób przygotowania:

Z musztardy, oleju, czosnku i przypraw przygotować marynatę.

Mięso pokroić w kostkę, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2-3h a najlepiej na całą noc do lodówki.

Pieczarki wymyć i pokroić.

Cukinię i cebulę pokroić w krążki.

Pomidory umyć. 

Na patyczki nabijać mięso i warzywa na przemiennie.

Przygotowane szaszłyki grillować z każdej strony 5-6 minut.

Podawać z MUSZTARDĄ KIELECKĄ GRILLOWĄ.


SMACZNEGO!!!

środa, 1 czerwca 2016

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI



Składniki:

6 jaj
2 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny (250g)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru kryształu
200g świeżych truskawek


Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Dodać delikatnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch układać umyte i oczyszczone z szypułek truskawki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 50 minut.


SMACZNEGO!!!