niedziela, 31 stycznia 2016

SURÓWKA Z SELERA




Składniki:

1 średni seler
garść rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. 

Seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz skórką z cytryny. Mieszamy.

W szklance mieszamy majonez ze śmietaną.
 
Do selera przekładamy odsączone rodzynki, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy aby składniki się "przegryzły".



SMACZNEGO!!!

sobota, 30 stycznia 2016

TORT URODZINOWY



Składniki:


biszkopt:

8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


krem:

1,5l śmietany kremówki 30%
6 opakowań śmietanfix-ów
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao

1 puszka brzoskwiń



Sposób przyrządzenia:


biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier. 

Gdy białka będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu.

Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki.


krem:

500ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy śmietana robi się sztywna dodajemy 2 śmietanfix-y i ubijamy jeszcze ze 2-3 minuty.

Na każdy krążek biszkopta osobno ubijam po pół litra śmietany kremówki.

Dolną część biszkopta nasączamy sokiem z brzoskwiń i układamy cząstki owoców, na owoce nałożyć ubitą śmietanę.

To samo wykonać ze środkowym krążkiem.

Na górny krążek nałożyć połowę kremu, a do drugiej połowy dodajemy kakao i smarujemy boki tortu.

Ozdabiamy wg gustu.



SMACZNEGO!!!




piątek, 29 stycznia 2016

PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM




Składniki:

500g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
2 średnie cebule
1 jajko
vegeta
1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX
1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki majeranku
2 łyżki bułki tartej

1 mały por
1-2 marchewki
ok. 1l bulionu warzywnego
pieprz
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 18%
magi
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego







Sposób wykonania:


Mięso zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy.

Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 30 minut.

Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego. 

Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu.

W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora myjemy i kroimy w paski. 

Warzywa dodajemy do wywaru z mięsem, doprawiamy pieprzem i magą.

Na koniec potrawę zagęścić mąką i śmietaną.


Do przygotowania tej potrawy skorzystałam z PRZYPRAWY BOSFORSKIEJ firmy RAFEX.
Skład przyprawy to:  czosnek granulowany, papryka słodka, cebula gryz, gorczyca, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, marchew gryz, majeranek, oregano.
Jest to aromatyczna mieszanka przypraw.
Nadaje się do przyprawienia wszelkiego rodzaju mięs duszonych, smażonych a także sosów. Jest idealna do nacierania mięs oraz marynat dzięki niej mięso będzie soczyste.

Kolejną przyprawą jaką wykorzystałam to PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX.
 W skład przyprawy wchodzą: pieprz, kolendra, majeranek, cząber, chili oraz czosnek.
Pieprz doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, nadaje potrawie pikantny i aromatyczny smak.
Polecam.  
 

SMACZNEGO!!!

środa, 27 stycznia 2016

KARKÓWKA W SOSIE CYGAŃSKIM




Składniki:

5-6 plastrów karkówki
3 średnie cebule
300g pieczarek
przyprawa do karkówki
SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM
ok. 500ml bulionu
1 łyżka masła






Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h.

W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu.

Cebulę kroimy w piórka.

SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem.






Wszystkie składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym: 

I podsmażone pieczarki
II cebula
III mięso i tak do skończenia się składników.

Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h.


Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM.

Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw.

Charakterystyczne dla sosu są kawałki papryki i cebuli.

Idealnie komponuje się do potraw mięsnych, makaronów, ryżu.

Polecam!!!! 


SMACZNEGO!!!

wtorek, 26 stycznia 2016

PIZZA (PIERÓG)




Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego, nie gorącego mleka
1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
zioła prowansalskie
bazylia
oregano


farsz:

5-6 plastrów szynki
oliwki 
kukurydza konserwowa
pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta)
zioła prowansalskie 
200g sera żółtego


Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM
Ketchup extra Kielecki łagodny firmy WSP SPOŁEM






Sposób wykonania:


Świeże drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, zalać 1/2 szklanki mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. 

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył".

Do osobnej miski wsypać resztę mąki, dodać zioła, wlać oliwę, resztę mleka, sól i zaczyn. 

Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto aby było elastyczne. 

Odstawić na ok. 1h w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 2 części.

Każdą część rozwałkować na kształt koła. 

Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym.

Zlepiamy ciasto na kształt pieroga.

Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami.

Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut.

Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.



Jako dodatek do tego dania wykorzystałam SOS KIELECKI CZOSNKOWY firmy WSP SPOŁEM

W 180g słoiczku znajduje się gęsty czosnkowy sos, który wspaniale smakuje i świetnie pachnie.

Smak czosnku jest delikatny, ale dobrze wyczuwalny.

 Sos ten również jest wzbogacony kilkoma przyprawami, które są widoczne: szczypiorkiem, natką pietruszki i co najważniejsze naturalnym aromatem czosnku.

Idealnie pasuje do kanapek, pizz, zapiekanek i różnego rodzaju mięs.

Sos będzie często gościł na Moim stole. Polecam!!!


Drugim produktem jaki wykorzystałam jest KETCHUP EXTRA KIELECKI Łagodny firmy WSP SPOŁEM

KETCHUP posiada gęstą konsystencję, ma bardzo mało konserwantów i w składzie zawiera przecier pomidorowy a nie sos pomidorowy, co odpowiada 186g pomidorów na 100g ketchupu. 

Jest smaczny i czuć w nim prawdziwe pomidory. Również jest gęsty i wydajny. 

Łagodny smak doskonale komponuje się do wielu potraw jak i kanapek.

Szczerze można polecić go każdemu, dorosłemu jak i dziecku.
  



SMACZNEGO!!!!

niedziela, 24 stycznia 2016

SZARLOTKA Z PIANKĄ




Składniki:

biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa jabłkowa:

2kg jabłek
2 galaretki cytrynowe

pianka:

2 śnieżki





Sposób wykonania:

biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać. 
Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać. 
Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.

masa jabłkowa:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć. 
Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h.

pianka:

Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową.
Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi.

Ciasto schładzamy w lodówce.


SMACZNEGO!!!

sobota, 23 stycznia 2016

GULASZ Z PIECZARKAMI




Składniki:

1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe)
2 średnie cebule
200g pieczarek
1 puszka groszku konserwowego
2 marchewki
1/2 selera
1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX 
 mała puszka koncentratu pomidorowego
vegeta 
sól ,pieprz
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki tłuszczu
2 łyżki mąki






Sposób wykonania:

Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do mięsa i nadal podsmażamy.

Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa.

Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy ziołami oraz vegetą.  

Na koniec zaciągamy mąką rozrobioną z wodą.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam PRZYPRAWĘ 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX.
Jest to mieszanka takich składników jak: kolendra, sól morska, czosnek, mąka migdałowa, skórka cytryny, bazylia, oregano i szczypiorek.
Przyprawa nadaje potrawie aromatyczny, wyrazisty smak
Doskonale komponuje się z różnym rodzajem mięs.
 Polecam.
    



SMACZNEGO!!!!


środa, 20 stycznia 2016

FAWORKI (CHRUST)




Składniki:

400g mąki tortowej
1/4 kostki masła
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
cukier puder



Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, szczyptę soli i posiekać nożem.
Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus. 
Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło".
Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami.
Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty. 
Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek.
Smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

MUSZELKI Z ŁOSOSIEM




 Składniki:

1 opakowanie makaronu muszle
1 opakowanie łososia wędzonego (ok. 150g)
200g twarogu białego półtłustego
1 mała świeża papryka czerwona
kilka zielonych oliwek
3-4 łyżki jogurtu greckiego
pieprz kolorowy firmy RAFEX
szczypiorek
koperek 
sól
oliwa z oliwek





Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić.
Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt. 
Przyprawić pieprzem. Wymieszać.
Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia.
Ozdabiamy koperkiem.



Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX
Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. 
Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek.  



SMACZNEGO!!!

niedziela, 17 stycznia 2016

UDKA W MARYNACIE MIODOWO-CHRZANOWEJ



Składniki:

4 udka z kurczaka
3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem
2 łyżki miodu spadziowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki cząbru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz 


Sposób wykonania:

Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem.
W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę.

Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3h.

Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piec w 200 stopniach C przez 1h. Pod koniec rękaw rozciąć aby mięso zarumieniło się.


Do przygotowania tej potrawy użyłam Chrzanu Luksusowego firmy WSP Społem, który otrzymałam aby przetestować i przygotować przepis. 
Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem, ponieważ zawartość korzenia chrzanu wynosi aż 70%.
Wspaniale komponuje się z różnego rodzaju mięs, jako dodatek do zup, sosów i potraw jajecznych oraz wędlin.
Za doskonały i aromatyczny smak jest godny polecenia. Dla mnie niezastąpiony.


SMACZNEGO!!!

sobota, 16 stycznia 2016

OPONKI SEROWE




Składniki:

500g mąki pszennej
500g sera białego półtłustego
cukier migdałowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1l oleju
1/2 szklanki cukru kryształu


Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem i cukrem migdałowym na sztywno, dodać żółtka i ubić na puszystą masę. 

Następnie dodać pokruszony ser i dokładnie wymieszać.

Do powstałej masy serowo-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiać.

Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.
Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. 

Szklanką wykrawać kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Wyciągamy na wyłożony ręcznik papierowy, później posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

wtorek, 12 stycznia 2016

PIERŚ ZIOŁOWA POD ANANASEM I SEREM Z KOLOROWYM RYŻEM



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki cząbru
3-4 plastry ananasa 
200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki
sól

kolorowy ryż:

200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego
100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki
3-4 kawałki szpinaku mrożonego
1 ząbek czosnku 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól, pieprz





Sposób wykonania:

Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. 

Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. 

Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h.

Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h. 

Pod koniec pieczenia folię odwinąć położyć na każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi.

Wyjąć z piekarnika.


kolorowy ryż:

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać szpinak i całość dusić, aż szpinak będzie miękki i woda wyparuje. 

Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. 

Wymieszać i podzielić na pół. 

Do I części dodajemy szpinak i mieszamy a do II części koncentrat pomidorowy i również dokładnie mieszamy.



SMACZNEGO!!!

sobota, 9 stycznia 2016

CIASTECZKA Z BAKALIAMI



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:

2 białka
4-5 łyżek cukru kryształu

płatki migdałów
połówki orzechów




Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać nożem.

Następnie dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia.

Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Z białka i cukru ubić pianę.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich nakładać ubitą pianę z białka, a na wierzch układać połówki orzecha lub płatki migdałów.




Piec w 180 stopniach C przez 15 minut.


SMACZNEGO!!!