niedziela, 29 stycznia 2017

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM





















Składniki:

ciasto:

3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

masa:

1,5 l mleka
4 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru kryształu

ponadto:

1,5 kg miękkich jabłek


Sposób przygotowania:

ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. 

Posiekać nożem.

Dodać żółtka.

Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników.

Zagnieść i wyrobić ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut.

masa:

1l mleka zagotowujemy z cukrem.

W pozostałym mleku rozrabiamy budynie.

Gotujemy budyń.


Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd  nasiennych i kroimy w plastry.


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy.

Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut.

Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

sobota, 28 stycznia 2017

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM FETA


























Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 świeża czerwona papryka
1 średnia sałata lodowa
1/2 op. sera feta
ok. 10 oliwek zielonych
5-6 pomidorów suszonych w zalewie
1 łyżeczka curry
sól wg uznania
pieprz ziołowy wg uznania
1 łyżeczka papryki słodkiej
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
 

Sposób przygotowania:

Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.

Z 1 łyżki oliwy, curry, soli, pieprzu ziołowego i papryki słodkiej robimy marynatę. 

Mięso mieszamy z marynatą i odstawimy na min. 30 minut.

Następnie mięso smażymy na złoty kolor.

Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.

Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Kroimy oliwki, paprykę i ser feta.

Sałatę strzępimy dłońmi. 

Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników.

Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy sos i polewamy gotową sałatkę.



SMACZNEGO!!!

czwartek, 26 stycznia 2017

PIECZONA OWSIANKA


























Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wody
2 łyżki siemienia lnianego
2 jajka
3 łyżki mąki (u mnie żytnia)
5-6 suszonych daktyli
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
mango (mogą być dowolne owoce)


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i pokrojone daktyle zalewamy wodą.

Dodajemy siemię lniane, jajka, mąkę, miód.

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok. 5-10 minut.

Foremkę smarujemy masłem i wylewamy płynne ciasto.

Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-25 minut.

Gotową owsiankę lekko studzimy, polewamy jogurtem i posypujemy owocami.


SMACZNEGO!!!



wtorek, 24 stycznia 2017

DOMOWE ZAPIEKANKI



Składniki:

4 bułki kajzerki
ok. 200g pieczarek
2 łyżki oleju
150g sera żółtego
3-4 ogórki kiszone
kilka plastrów szynki
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
ketchup
SOS KIELECKI CZOSNKOWY firmy SPOŁEM


























Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju i doprawić solą oraz pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce.

Ogórki pokroić w talarki.

Kajzerki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cieniutko masłem.

Położyć plaster szynki, nałożyć wystudzone pieczarki.

Następnie położyć ogórka, posypać serem i ziołami prowansalskimi.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Zapiekanki wyciągamy i polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.


SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 23 stycznia 2017

PĄCZUSIE SEROWE























Składniki:

250g chudego twarogu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Twaróg przepuścić przez praskę, następnie do sera dodajemy jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy.

Przesiać mąkę wymieszaną z sodą i solą. 

Z kolei dodać ocet i wszystko razem wymieszać.

Olej rozgrzać i nakładać łyżeczką ciasto, wcześniej moczymy ją w rozgrzanym tłuszczu, wtedy ciasto nie klei się do łyżeczki.

Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

piątek, 20 stycznia 2017

JAGLANKA Z IMBIREM I OWOCAMI






















Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta mielonego imbiru
1 łyżka miodu
2 szt. kiwi
1 gruszka
garść orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem.

Wodę przelać do rondelka i wsypać kaszę.

Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Pod koniec gotowania dodać imbir. Wymieszać i odstawić.

Kiwi obrać, 1 sztukę zblendować a drugą pokroić w kostkę.

Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Kaszę przełożyć na talerz, polać musem z kiwi i miodem.

Posypać resztą owoców i orzechami.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 15 stycznia 2017

OPONKI DROŻDŻOWE
























Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
3 jajka
100g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru kryształu
1 op. cukru waniliowego
50ml wódki lub czystego spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Świeże drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. 

Odstawić do momentu, aż drożdże całkowicie będą płynne.

Następnie do drożdży dodać ciepłe ale nie gorące mleko i wbić jajka.

Wszystko razem dobrze wymieszać. 

Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni.

Na samym końcu dodać olej i ponownie dokładnie wyrobić.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Po określonym czasie ciasto ponownie zagnieść.

Dzielimy na kawałki i każdą część wałkujemy na grubość ok. 5mm.

Odkrawamy szklanką koła a małym kieliszkiem wycinamy środek.

Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy wycięte ciasto do momentu, aż się zarumieni.

Wyciągamy i kładziemy na papierowe ściereczki aby odsączyć tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

piątek, 13 stycznia 2017

CIASTO ORZECHOWA FANTAZJA



Składniki:

biszkopt kakaowy:

7 jajek
1/2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

wkład orzechowy:

250g orzechów włoskich
5 białek
1 szkl. cukru kruształu
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

1/2 l mleka 
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

1 kostka margaryny
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru kryształu
2 łyżki kakao



Sposób przygotowania:

biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku. Ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić na 2 części. 

wkład orzechowy:

Orzechy pokroić. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Obie mąki i proszek do pieczenia razem wymieszać i delikatnie mieszając dodać do ubitych białek.
Na koniec wsypać orzechy.
Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. 24x35cm.
Piec w temp.  180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wystudzić.

masa:

Odlewamy 1 szklankę mleka. Resztę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym.
Do odłożonej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Ugotować z tego budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodajemy po jeden łyżce wystudzonego budyniu. 
Miksujemy na puszystą masę.

polewa:

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i zagotować.

Przełożenie ciasta:

I jedna część biszkoptu kakao
II pół masy
III wkład orzechowy
IV druga część masy
V druga część biszkoptu

Wierzch ciasta polać polewą kakaową.



SMACZNEGO!!!

niedziela, 1 stycznia 2017

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM




Składniki:

5 jajek
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
150g sera żółtego
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały por
MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM"


 Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek.

Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy.

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Pora pokroić w pół talarki.

Składniki układamy warstwowo:

I białko jajka starte na grubych oczkach tarki
II puszka tuńczyka
III część pora
IV majonez
V kukurydza
VI ser żółty
VII fasolka
VIII 2 puszka tuńczyka
IX reszta pora
X majonez
XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj.

Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się". 



SMACZNEGO!!!

ŚLEDZIE Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ W OLEJU

























Składniki:

5-6 matjasów
4-5 ogórków kwaszonych
1 świeża papryka czerwona
3-4 cebule
ocet
olej


Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w wodzie kilka godzin, najlepiej na całą noc, następnie odsączyć z wody, pokroić w paski i skropić octem.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Cebulę i ogórki również pokroić w kostkę.

Śledzie układać warstwami na przemian z cebulą, papryką i ogórkiem.

Na koniec całość zalać olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.


SMACZNEGO!!!!