JAGODZIANKI


 Składniki:

1 kg mąki tortowej
2 szkl. ciepłego mleka
2 jajka
50g świeżych drożdży
1 szkl. cukru kryształu
3/4 szkl. oleju
szczypta soli
 
500g świeżych jagód 
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder


























Sposób przygotowania:

Ciepłe mleko przelewamy do wysokiej miski, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i rozrabiamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży.

Następnie dosypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy całe jajka i energicznie wyrabiamy ciasto.

Pod koniec wyrabiania dolewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i musi odklejać się od dłoni.

Gotowe ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w nie przewiewne miejsce na 1h aby podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto już urośnie wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką kółka.

Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta.

Jagody posypujemy cukrem oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie.

Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód, dokładnie zlepiamy boki formując bułkę.

Uformowane bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypaną lekko mąką.

Bułeczki zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.

Wierzch bułek smarujemy mlekiem.

Bułeczki pieczemy ok. 30 minut do momentu zarumienienia. 

Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty