SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI



Składniki:

1 opakowanie biszkoptów okrągłych
1 kg sera z wiaderka
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1/2 kg świeżych truskawek


Sposób wykonania:

Tortownicę o średnicy  24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Na dno układamy biszkopty.

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance zimnej wody, mieszamy do momentu, aż napęcznieje.

Następnie uzupełniamy gorącą woda do połowy szklanki, mieszamy i czekamy, aż żelatyna wystygnie.

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy.

Z kolei do sera wlewamy małym strumieniem wystudzoną żelatynę.

Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej, układamy połowę umytych i oczyszczonych truskawek.

Przykrywamy drugą połową masy.

Na wierzch układamy resztę truskawek, pokrojonych na połówki i zalewamy tężejącą galaretką.

Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty