CIASTO Z TRUSKAWKAMI



Składniki:

2,5 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
14 łyżek oleju rzepakowego
6 jajek
0,5kg świeżych truskawek
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem.

Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal.

Do gotowej masy jajecznej wlewamy po łyżce oleju i mieszamy na najniższych obrotach.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie trzepaczką.

Gotowe ciasto wylewamy do blaszki o wym. 24x36mm wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy umyte i obrane truskawki.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok 55 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO

Komentarze

  1. Cudowne :) Musiało niesamowicie kusić aromatem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty