PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ ORKISZOWĄ




Składniki:

farsz: 

1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej
200g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek


2 duże papryki
olej rzepakowy
1/2 szklanki wody



Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę.

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy. 

Gdy cebula zeszkli się dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy ok. 15-20 minut, do momentu, aż mięso będzie przysmażone.

W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy majerankiem.

Papryki myjemy i odkrawamy górną część. Ze środka papryki wydrążamy nasiona.

Wydrążone warzywa napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią.

Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/2 szklanki wody.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut.


SMACZNEGO

Komentarze

  1. Fantastycznie się prezentuje... :) Z takim farszem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty