MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA



Składniki:

100g makaronu świderki pełnoziarnistego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
6-7 brykietów mrożonego szpinaku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
50g sera feta
sól
pieprz
imbir
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
świeża bazylia



Sposób przygotowania:


Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

Olej rozgrzewamy i smażymy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Zwracamy uwagę aby cebula i czosnek nie przypaliły się.

Następnie wrzucamy szpinak, całość podlewamy odrobiną wody i przykrywamy.

Dusimy, aż szpinak będzie lekko podsmażony.

Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i imbirem, smażymy jeszcze chwilkę.

Na koniec do szpinaku, cebuli i czosnku dodajemy jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu.

Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się.

Makaron przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos szpinakowy, całość posypujemy serem feta i bazylią.


SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty