GOFRY ORKISZOWE

























Składniki:

1 szklanka mleka 2% (może być roślinne)
1 szklanka mąki orkiszowej
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ksylitolu

kiwi
banan
5 łyżek jogurtu naturalnego
garść jagód goji i płatków migdałowych


Sposób przygotowania:

Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki.

Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy do płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol. 

Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy.

Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki.

Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta i smażymy, czas ok. 3 minuty.

Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta.

Gotowe gofry studzimy na kratce wtedy nie będą "gumowe" i "sflaczałe".

Na wystudzone gofry nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego, kładziemy pokrojone owoce i posypujemy jagodami oraz płatkami migdałów.


SMACZNEGO

Komentarze

  1. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kolorowe gofry, dawno takich nie jadłam. Ostatni raz robiłam je w tamtym roku. Zaraz wymieszam składniki, grzeje mojego starego dezala i będę mieć gofry. Muszę tylko iść do sklepu po jakieś owoce i mąkę orkiszową. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty