OPONKI DROŻDŻOWE
























Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
3 jajka
100g świeżych drożdży
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru kryształu
1 op. cukru waniliowego
50ml wódki lub czystego spirytusu
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Świeże drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. 

Odstawić do momentu, aż drożdże całkowicie będą płynne.

Następnie do drożdży dodać ciepłe ale nie gorące mleko i wbić jajka.

Wszystko razem dobrze wymieszać. 

Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni.

Na samym końcu dodać olej i ponownie dokładnie wyrobić.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Po określonym czasie ciasto ponownie zagnieść.

Dzielimy na kawałki i każdą część wałkujemy na grubość ok. 5mm.

Odkrawamy szklanką koła a małym kieliszkiem wycinamy środek.

Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy wycięte ciasto do momentu, aż się zarumieni.

Wyciągamy i kładziemy na papierowe ściereczki aby odsączyć tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

  1. Mogłabym je jeść non stop!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Częstuję się do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności serwujesz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty