CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM





















Składniki:

ciasto:

3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

masa:

1,5 l mleka
4 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru kryształu

ponadto:

1,5 kg miękkich jabłek


Sposób przygotowania:

ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. 

Posiekać nożem.

Dodać żółtka.

Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników.

Zagnieść i wyrobić ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut.

masa:

1l mleka zagotowujemy z cukrem.

W pozostałym mleku rozrabiamy budynie.

Gotujemy budyń.


Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd  nasiennych i kroimy w plastry.


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy.

Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut.

Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty