CIASTO ORZECHOWA FANTAZJA



Składniki:

biszkopt kakaowy:

7 jajek
1/2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

wkład orzechowy:

250g orzechów włoskich
5 białek
1 szkl. cukru kruształu
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

1/2 l mleka 
5 żółtek
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:

1 kostka margaryny
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru kryształu
2 łyżki kakao



Sposób przygotowania:

biszkopt kakaowy:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku. Ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić na 2 części. 

wkład orzechowy:

Orzechy pokroić. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Obie mąki i proszek do pieczenia razem wymieszać i delikatnie mieszając dodać do ubitych białek.
Na koniec wsypać orzechy.
Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. 24x35cm.
Piec w temp.  180 stopni C przez ok. 40 minut.
Wystudzić.

masa:

Odlewamy 1 szklankę mleka. Resztę zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym.
Do odłożonej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Ugotować z tego budyń.
Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodajemy po jeden łyżce wystudzonego budyniu. 
Miksujemy na puszystą masę.

polewa:

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i zagotować.

Przełożenie ciasta:

I jedna część biszkoptu kakao
II pół masy
III wkład orzechowy
IV druga część masy
V druga część biszkoptu

Wierzch ciasta polać polewą kakaową.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Anetko ciasto pierwsza klasa :) Zjadłabym kawałeczek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty