niedziela, 30 października 2016

SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM BRIE



Składniki:

ok. 50g rukoli
1 gruszka
ser brie
garść orzechów włoskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Rukolę opłukać i osuszyć.
Gruszkę umyć, obrać, usunąć z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
 
Ser pokroić w kostkę.
Z soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos.
 
Rukolę ułożyć na talerzu, posypać gruszką, serem i orzechami.
Całość polać sosem.


SMACZNEGO!!!!

niedziela, 2 października 2016

PANNA COTTA Z CZERWONEJ FASOLI



Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
100ml mleka spożywczego 2%
2 łyżki miodu
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
2 łyżki kakao
figa (owoce mogą być dowolne)
orzechy włoskie
wiórka kokosowe


Sposób przygotowania:

Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać wodą.

Mleko przelać do rondelka, dodać miód i podgrzać.

Następnie do mleka i miodu dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści ale nie zagotować.

Do miski przełożyć fasolę, kakao i podgrzane mleko.

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Przelać do pucharków i wstawić do lodówki aby masa stężała.

Ozdabiamy wiórkami, orzechami i figą.


SMACZNEGO!!!