środa, 24 sierpnia 2016

POMIDORKI KOKTAJLOWE W ZALEWIE



Składniki:

Jędrne, dojrzałe pomidorki koktajlowe
3-4 cebule
liście laurowe
czosnek
ziele angielskie
gorczyca


zalewa:

1l wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru


Sposób przygotowania:

Pomidorki umyć, cebulę obrać i pokroić w krążki.

Pomidorki poukładać w słoikach do połowy, następnie włożyć kilka plastrów cebuli, wsypać łyżeczkę gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1ząbek czosnku i uzupełnić do pełna pomidorkami.

Z wody, cukru, soli i octu przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalewamy pomidorki.

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 minut. 

SMACZNEGO!!!


niedziela, 21 sierpnia 2016

GRANOLA CZEKOLADOWO - MIGDAŁOWA



Składniki:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki migdałów w płatkach
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 duży jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego
dowolne owoce sezonowe




Sposób przygotowania:

Płatki owsiane przesypać do miski i wymieszać z migdałami.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do płatków.

Następnie wlać miód i olej.

Wszystkie składniki wymieszać dłońmi.




Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Pieczemy przez 10-15 minut.

Gotową granolę studzimy, podajemy z jogurtem  i owocami.


SMACZNEGO!!!

CIASTO ORKISZOWO - KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI




Składniki:

2,5 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka cukru kryształu
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5kg miękkich śliwek
1 kisiel żurawinowy
cukier puder





Sposób przygotowania:

Mąkę przesypać do miski, dodać wiórka kokosowe, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i 4 żółtka.

Wszystkie składniki połączyć rękoma i delikatne rozetrzeć na krucho, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć.

Na cieście układamy umyte i wydrążone z pestek śliwki.

Z 4 białek i reszty cukru (0,5 szkl.) ubijamy pianę.

Gdy piana będzie sztywna wsypujemy kisiel i mieszamy.

Gotową pianę wykładamy na owoce i wierzch posypujemy resztą ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 1h.

Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

piątek, 19 sierpnia 2016

PASZTET Z CUKINII



Składniki:

3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach
2-3 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
250g sera żółtego
3 jajka
1 duża marchewka
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka tymianku
sól, pieprz ziołowy
czarnuszka





Sposób przygotowania:


Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli.

Zostawiamy do przestygnięcia.

Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach.

Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane.

Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami.

Dokładnie mieszamy.

Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukinią.

Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Masę przekładamy i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 1h -1h 10 minut. 

Jeśli będzie bardzo się rumienić to przykrywamy folią.


SMACZNEGO!!!

 


czwartek, 18 sierpnia 2016

JAGLANKA Z PRAŻONYM JABŁKIEM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ


Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
4 średniej wielkości jabłek
garść orzechów włoskich
garść żurawiny suszonej
1 łyżka miodu (dla osób lubiących słodkie)

Sposób przygotowania:

Kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem.

W ten sposób pozbywamy się goryczki.
Do rondla przelewamy szklankę wody i wsypujemy kaszę.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę, ok. 15 minut.

Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i smażymy do momentu, aż będą miękkie.

Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonymi jabłkami, posypujemy żurawiną i pokrojonymi orzechami.

Dla osób lubiących wersję słodką polecam polać całość miodem. 



SMACZNEGO!!!


środa, 17 sierpnia 2016

FRITTATA Z WARZYWAMI



Składniki:

1 mała cukinia
1 świeża czerwona papryka
1 mały brokuł
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
kilka plastrów sera (u mnie oscypek)
8 jajek
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz ziołowy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki



Sposób przygotowania:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę.

Cebulę drobno poszatkować.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie warzywa. 

Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.


Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać na jednolitą masę. 

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Na dno naczynia wyłożyć podsmażone warzywa i zalać masą jajeczną.

Na wierzch układamy plastry sera.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do niego naczynie na 30-40 minut.


SMACZNEGO!!!