wtorek, 12 lipca 2016

NALEŚNIKI ORKISZOWE Z SEREM


Składniki:

ciasto: 
 
2 szklanki mleka spożywczego 2% 
2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżka cukru 
szczypta soli
1 łyżka oleju
1/2 szklanki wody gazowanej


1 kostka twarogu chudego
1 serek homogenizowany waniliowy
1 duży banan
1 mały jogurt naturalny
owoce sezonowe (u mnie borówki)



Sposób przygotowania:

ciasto:

Mleko przelać do pojemnika, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

Dodajemy jajko i nadal miksujemy.

Następnie dodajemy sól, cukier, wodę gazowaną i na koniec olej.

Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki.

Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.

Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta.



Twaróg mieszamy z serkiem waniliowym.

Banana kroimy w kostkę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.

Na naleśnik nakładamy porcję sera z bananem i zawijamy w rulon lub trójkąt.

Polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy owocami.



SMACZNEGO!!!




czwartek, 7 lipca 2016

CIASTO PEŁNOZIARNISTE Z MAŚLANKĄ


Składniki:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
1/2 szklanki cukru brązowego (może być biały)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka
1 szklanka maślanki naturalnej
 kilka kropel aromatu waniliowego

świeże maliny (owoce mogą być dowolne)

 



Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem.

W osobnym pojemniku wymieszać jajka z maślanką.

Mokre składniki przelać do suchych i połączyć.

Przelać do blaszki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Maliny ułożyć na wierzch ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180 stopniach C przez ok. 40-45 minut.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 3 lipca 2016

DESER CZEKOLADOWO-WANILIOWY Z KASZY JAGLANEJ


 Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 2%
2 łyżki miodu (jeśli ktoś lubi słodkie to może dać więcej)
2 płaskie łyżki kakao
1 mango
kilka kropel aromatu waniliowego
kilka borówek do dekoracji
 



Sposób przygotowania:

Kaszę przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i jeszcze raz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i kasza nie popsuje nam smaku.

Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wsiąknie mleko.

Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
 
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 równe części.

Do jednej części dodajemy kakao oraz łyżkę miodu i blendujemy na gładką masę.

 Do drugiej wkrapiamy aromat waniliowy oraz wlewamy pozostały miód i również blenderem miksujemy na gładko.

Jeśli uważamy, że jest za mało słodkie można dodać więcej miodu. 
Mango obieramy i dokładnie blendujemy.

W szklankach układamy warstwowo: ciemna masa, jasna, ciemna, mango, aż do skończenia składników.

Wierzch dekorujemy borówką.


SMACZNEGO!!!