niedziela, 29 maja 2016

DOMOWE HAMBURGERY



Składniki:

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
1 średni ogórek kiszony
2 łyżki kukurydzy konserwowej
sól
pieprz ziołowy
bazylia
oregano

bułki z ziarnami
sałata masłowa
olej rzepakowy
1 cebula czerwona
2 średnie pomidory
 
SOS KIELECKI HAMBURGEROWY
MAJONEZ KIELECKI
KETCHUP KIELECKI PIKANTNY


 Sposób przygotowania:

 Mięso przełożyć do miski.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do mięsa.

Ogórek pokroić w kostkę również dodać do mięsa.

Następnie kukurydzę.
 
 Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną.

Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju.

Pomidory również pokroić w krążki.

Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym.

Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora. 

Na koniec polać majonezem, ketchupem i przykryć drugą częścią bułki. 


SMACZNEGO!!!

piątek, 27 maja 2016

NALEŚNIKI JOGURTOWE



 Składniki:
(na ok. 10sztuk)


1 jogurt naturalny typu greckiego (400g)
2 sztuki jaj
1 i 3/4 szkl. mąki tortowej (220g)
olej rzepakowy
dżem truskawkowy i borówkowy
1 i 3/4 szkl. wody gazowanej
szczypta soli
świeże owoce




Sposób przygotowania:

12 łyżek jogurtu greckiego wymieszać z wodą gazowaną.

Dodać jajka i miksować.

Następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli, miksujemy nadal i odstawiamy na ok. 15 minut.

Na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, wlać porcję ciasta i usmażyć naleśniki.

Każdy naleśnik posmarować dżemem, złożyć, polać jogurtem greckim i położyć świeże owoce.

Naleśniki można przygotować z innym ulubionym dżemem lub owocami.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 22 maja 2016

MURZYNEK SEROWY



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru kryształu
1 kostka margaryny
4 jajka
8 łyżek wody
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

500g białego półtłustego sera
3/4 szklanki cukru kryształu
3 jajka
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

ciasto:

Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować.

Odlać 1/2 szklanki na polewę a resztę ostudzić.

Do ostudzonej masy dodać delikatnie mieszając ubite jajka (najpierw ubić białka na sztywną pianę i dodać żółtka) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


masa serowa:

Ser zemleć.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka.

Następnie do jaj dodawać po łyżce sera, na końcu kaszę i proszek do pieczenia.


Połowę ciasta wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Z kolei masę serową i resztę ciasta.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1h.

Po upieczeniu i wystygnięciu polać polewą.


SMACZNEGO!!!

środa, 11 maja 2016

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ



Składniki:

1 szklanka mleka spożywczego 2%
1/2 szklanki kaszy jaglanej
5-6 daktyli
2,5 łyżki kakao
1 łyżka miodu


Sposób przygotowania:

Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą i powtórzyć.

W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu około 15 min., aż kasza wchłonie całe mleko.

Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 10 min.

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 min.

Wszystkie składniki wrzucamy do misy i blendujemy na gładką masę.

Jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać wodę, w której moczyły się daktyle.

Jeżeli będzie za mało słodki można dodać więcej miodu.
 

SMACZNEGO!!!

PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM



Składniki:

ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
letnia przegotowana woda 
farsz:
ok. 500g mięsa z rosołu
ok. 200g mrożonego szpinaku
cebula
sól
pieprz majeranek
2 łyżki oleju 
200g słoniny 

Sposób przygotowania:
 ciasto:

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól.
Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

farsz:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje.
 W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem.
Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki.
Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki.

Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody jeszcze ok. 5 minut.

Słoninę kroimy w kostkę i stapiamy na patelni, następnie polewamy pierogi.


SMACZNEGO!!!

piątek, 6 maja 2016

OWSIANKA Z JABŁKIEM I BAKALIAMI



Składniki:

1 szklanka mleka spożywczego 2%
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 jabłko
garść rodzynek
garść  migdałów
1/4 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

Mleko doprowadzić do wrzenia.

Wsypać płatki, cynamon i gotować ok. 5 minut.

Ugotowane płatki przelać na talerz.

 Dodać pokrojone jabłko i bakalie.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 5 maja 2016

ZAKWAS ŻYTNI



Składniki:

5 łyżek mąki żytniej
5 łyżek letniej wody
1 wysoki słoik
gaza



Sposób przygotowania

Dzień I

Zakwas najlepiej zacząć robić wieczorem, np. o 20:00.
Bierzemy wyparzony słoik, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę.

Mieszamy drewnianą łyżką.

Przykrywamy gazą i odstawiamy w nie przewiewne miejsce.

Dzień II

Wieczorem (20:00) wyrzucamy połowę zakwasu ze słoika i dokarmiamy kolejną porcją 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody.

Mieszamy drewnianą łyżką.

Przykrywamy gazą i odstawiamy w to samo miejsce.

Dzień III, IV i V wygląda tak samo.

Zakwas najlepszy jest już na V, VI dzień.


ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW!!!

ZUPA GULASZOWA



Składniki:

1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1 mała cukinia
2 marchewki
2 papryki(żółta i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 małego selera
4 średnie ziemniaki
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1 łyżka vegety
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
natka pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka masła
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć w garnku na maśle na złoty kolor.

Dodać drobno pokrojone mięso, przyprawić słodką i ostrą papryką.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut.

Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Całość doprowadzić do wrzenia.

Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

Całość gotować na małym ogniu.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują.

Na koniec posypać natką pietruszki.


SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 2 maja 2016

LENIWA PIZZA



Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 czerwona papryka
kilka plastrów szynki
mała cebula
20 dag sera żółtego
pęczek posiekanego szczypiorku
3-4 ogórki konserwowe
1 mała cukinia
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
sól
olej rzepakowy 
ketchup




Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z mlekiem i jajkami. 

Dodać sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie.

Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć.

Pokroić na mniejsze części.

Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do niej paprykę, cukinię i chwilę smażyć razem.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szynkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek.

Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wazową nalewać ciasto tak aby powstał placek na całą patelnię.

Smażyć z obu stron na rumiano.

Polewać ketchupem.


SMACZNEGO!!!