sobota, 30 kwietnia 2016

SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH



Składniki:

5-6 plastrów szynki wieprzowej
3 średnie marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 mała kapusta pekińska
1 mały por
1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa suszonych pomidorów
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Lekko obsmażyć z obu stron na oleju.

Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki.

Por w krążki, kapustę poszatkować.

Wszystkie warzywa wymieszać i poddusić na tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn.

Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami.

Całość podlać wywarem lub wodą.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h.


SMACZNEGO!!!

CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI



Składniki:

2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
2 szklanki mąki pszennej
5-6 łyżek zakwasu żytniego
1 łyżka soli
5 suszonych pomidorów
500ml letniej wody
pestki dyni




Sposób przygotowania:

Obie mąki przesypać do miski, dodać sól.

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.

Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas.

Wszystkie składniki mieszamy.

Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąkę a jeśli za gęste to dolewamy wody.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką keksówki.

Mokrą dłonią wygładzamy wierzch. 

Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na ok. 4-6h w nieprzewiewne miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zdejmujemy folię, posypujemy wierzch pestkami dyni.   

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 1h.

Gdy chleb upiecze się wyciągamy z blaszki i kładziemy na kratkę aby wystygł.


SMACZNEGO!!!

piątek, 29 kwietnia 2016

SAŁATKA Z RYŻEM I SZYNKĄ



Składniki:

1 torebka ugotowanego ryżu (100g)
1 puszka kukurydzy konserwowej
4-5 ogórków konserwowych
200g miękkiego sera żółtego
150g szynki konserwowej
mały por
majonez
sól
pieprz 



Sposób przygotowania:

Kukurydzę odlać z zalewy i dodać do wystudzonego ryżu.

Ogórki, ser i szynkę pokroić na mniejszą kostkę. Również dodać do ryżu.

Por umyć i pokroić na drobno. Połączyć z resztą składników.

Dodać majonez i wymieszać wszystko razem.

Doprawić solą i pieprzem.

Pozostawić aby składniki "przegryzły się".


SMACZNEGO!!!

WĄTRÓBKA W SOSIE ŚMIETANOWO-CHRZANOWYM



Składniki:

ok. 500g wątróbki drobiowej
1 cebula czerwona
1 łyżka CHRZANU LUKSUSOWEGO firmy WSP SPOŁEM 
2-3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka oleju
pieprz
sól
majeranek




Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę przełożyć na rozgrzany tłuszcz. 

Smażyć ok. 10 min. obracając.

Cebulę kroimy w pół krążki. Wrzucamy do wątróbki.

Gdy cebula będzie zeszklona, doprawiamy solą i pieprzem.

 Podlewamy wodą i dodajemy chrzan. Mieszamy.

Następnie śmietanę hartujemy z 1-2 łyżek powstałego już sosu. Wlewamy do wątróbki.

Zdejmujemy z ognia, posypujemy majerankiem.


SMACZNEGO!!!

wtorek, 26 kwietnia 2016

OMLET Z PŁATKÓW OWSIANYCH



Składniki:

2 jajka
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
1/2 banana
cynamon
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka migdałów w płatkach



Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą. Odstawić aż napęcznieją.

Jaja wbić do miski, wymieszać. 

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, miód. Na koniec płatki owsiane.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Na rozgrzany tłuszcz wylewamy masę i smażymy na wolnym ogniu.

Gdy z góry zetnie się, przewracamy na drugą stronę.

Usmażony omlet przekładamy na talerz, dekorujemy bananem.

Posypujemy cynamonem i płatkami migdałów oraz polewamy jogurtem naturalnym.


SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM



Składniki:

Ciasto:

500g mąki pełnoziarnistej pszennej
letnia woda
jajko
sól
1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

300g szpinaku mrożonego
200-250g sera białego chudego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz
koperek 




Sposób przygotowania:


Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. 
Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Farsz:

Jedną cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ( uważać aby czosnek nie przypalił się).

Gdy cebula zeszkli się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i  doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. 

Wycinamy krążki i nakładamy farsz. 

Zlepiamy pierogi.

Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.

Polewamy na pierogi i posypujemy koperkiem.



SMACZNEGO!!!


piątek, 22 kwietnia 2016

RAFFAELLO MOCNO KOKOSOWE



Składniki:

3 szklanki mleka
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 szklanka cukru kryształu
1 op. cukru waniliowego

ponadto:

2 opakowania krakersów (po 180g)
3/4 szklanki likieru kokosowego
200g wiórków kokosowych
100g migdałów w płatkach
1 kostka margaryny


Sposób przygotowania:

W jednej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka. 

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane żółtka z mąką. Ugotować i odstawić do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy z zimnym budyniem na puch.

 Następnie do masy dodajemy wiórka kokosowe i likier kokosowy. 

Miksujemy jeszcze chwilkę.

Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia.

Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników.

Powinny wyjść 4 warstwy ciasta.

Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy migdałami w płatkach.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3h a najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 21 kwietnia 2016

OWSIANKA PO MOJEMU



Składniki:

1 szklanka chudego mleka
1 banan
kilka malin
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki płatków żytnich błyskawicznych
szczypta cynamonu
5-6 migdałów


Sposób przygotowania:

Mleko przelać do rondelka i  zagotować. 

Wsypać płatki i cynamon. Gotować jeszcze ok. 10 min.

Ugotowaną owsiankę przelać na talerz.

Banan obrać, pokroić w krążki i dodać do owsianki wraz z malinami.

Migdały pokroić na mniejsze części i posypać na wierzch owoców.


SMACZNEGO!!!!

wtorek, 19 kwietnia 2016

ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ



Składniki:

4 bułki kajzerki
1 średnia cukinia
ok. 300g pieczarek
1 cebula
100g sera żółtego
1 łyżeczka papryki słodkiej
zioła prowansalskie
sól
pieprz
KETCHUP EXTRA KIELECKI PIKANTNY firmy WSP SPOŁEM




Sposób przygotowania:

 Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę.

Przełożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż składniki będą miękkie.

Doprawić papryką, solą, pieprzem i ziołami.

Smażyć jeszcze do momentu, aż wyparuje woda.

Gotowy farsz nakładać na przekrojone wzdłuż kajzerki.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, posypujemy na farsz.

Zapiekamy w 180 stopniach C do momentu rozpuszczenia sera, ok. 10-15 min.

Polewamy ketchupem.


Do przygotowania zapiekanek wykorzystałam KETCHUP PIKANTNY KIELECKI firmy WSP SPOŁEM.

Ketchup jest pikantny dzięki papryczce chili a zarazem esencjonalny bo ze świeżych i soczystych pomidorów.

Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i ziołowym aromatem.

Ponadto ma gęstą konsystencję.

Idealny do kanapek, zapiekanek i np. potraw z grilla.

Dużą wygodą jest plastikowe i poręczne opakowanie. 

Polecam!!!
 

SMACZNEGO!!!




poniedziałek, 18 kwietnia 2016

MUFFINKI PEŁNOZIARNISTE Z BANANEM



 Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
1 szklanka mąki tortowej 
1/4 - 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
kilka kropel aromatu waniliowego
1 banan


Sposób przygotowania:

W misce umieścić sypkie produkty.

W drugiej misce połączyć  mleko, olej, jajka i aromat.

Mokre składniki przelać do sypkich i wymieszać.

Banana obieramy i kroimy w krążki.

Na papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy krążek banana i na koniec resztę ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut.












SMACZNEGO!!!

ROLADKI SCHABOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I CZARNUSZKĄ



Składniki:

5 plastrów schabu wieprzowego
500g kiszonej kapusty
2 cebule
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
czarnuszka
majeranek
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
vegeta

1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki


Sposób przygotowania:

Schab rozbić cienko, przyprawić solą i pieprzem.

Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim.

Gdy kapusta ugotuje się to odcedzamy, studzimy, wyciskamy nadmiar wody i kroimy.

Cebulę kroimy na drobną kostkę podsmażamy i wrzucamy pokrojoną kapustę.

Farsz doprawiamy papryką, majerankiem, czarnuszką, solą i pieprzem.

Chwilę podsmażamy aby kapusta nie przypaliła się.

Na kotlet nakładamy farsz i formujemy roladki. Spinamy wykałaczkami.

Tak przygotowane roladki, wkładamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na złoty kolor.

Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut.

Doprawiamy sos vegetą i zagęszczamy mąką. Jeszcze chwilkę gotujemy.


SMACZNEGO!!!



niedziela, 17 kwietnia 2016

SURÓWKA Z KALAREPY



Składniki:

1 kalarepa
1 marchewka
3-4 rzodkiewki
szczypiorek
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka MUSZTARDY KIELECKIEJ CZESKIEJ firmy WSP SPOŁEM
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


 Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Odcisnąć z nadmiaru soku i skropić sokiem z cytryny.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do kalarepy.

Szczypiorek pokroić i dodać do startych warzyw.

Rzodkiewkę umyć, pokroić i również dodać do warzyw.

 Majonez, śmietanę i musztardę połączyć z warzywami. Wymieszać.

Surówkę doprawić do smaku solą i pieprzem.


Do przygotowania surówki wykorzystałam MUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM.

Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy.

Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania.

Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, kanapkami i sałatkami.

Polecam.


SMACZNEGO!!!

sobota, 16 kwietnia 2016

KOKTAJL Z OLEJEM KOKOSOWYM




Składniki:

1 szklanka mleka chudego 
1 banan
5-6 truskawek
1 łyżka oleju kokosowego


Sposób przygotowania:

Mleko przelać do wysokiego kubka.

 Wkroić banana i umyte, obrane truskawki.

Dodać olej kokosowy i blenderem zmiksować.


SMACZNEGO!!!

SAŁATKA Z MAKARONEM I PAPRYKĄ



Składniki:

1 op. makaronu w kształcie ryżu (250g)
1 świeża czerwona papryka
1 mały por
3 jajka
1 op. kukurydzy konserwowej
4-5 łyżek majonezu
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Jajka ugotować, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Paprykę umyć, wyciąć białą część i pokroić w kostkę.

Pora myjemy i kroimy cienko w pół talarki.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy z majonezem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


SMACZNEGO!!!

piątek, 15 kwietnia 2016

PASTA Z MAKRELĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI



Składniki:

1 średnia makrela wędzona
5 suszonych pomidorów
3 jajka
1/2 małego pora lub mała cebula
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej






Sposób przygotowania:

Makrelę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić widelcem.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Pomidory pokroić na drobno.

Pora lub cebulę umyć i również pokroić drobno.

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z jogurtem naturalnym. 

Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.


SMACZNEGO!!!

wtorek, 12 kwietnia 2016

GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA



Składniki:

1 mała główka białej kapusty
1kg łopatki
2 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy jęczmiennej
2 cebule
PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX
sól
pieprz
500ml sosu pomidorowego
zioła prowansalskie




Sposób przygotowania:

Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować. 

Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części.

Łopatkę mielimy i smażymy na rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę.

Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem. 

Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy.

Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy.

Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem. 

Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz i polewamy sosem. 

Czynność powtarzamy, aż do skończenia składników.

 Wierzch przykryć liśćmi kapusty.

Zapiekamy w 180 stopniach C przykrywając pokrywką od naczynia lub folią aluminiową przez 1h.


Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam PRZYPRAWĘ DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX.
 Przyprawa dodana do farszu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Intensywny posmak potrawie nadaje mieszanka ziół w różnych proporcjach tj. kolendry, kminku, majeranku, czosnku, kminu rzymskiego, kozieradki, czarnuszki, tymianku, ziela angielskiego, papryki słodkiej, chili i pieprzu mielonego.
Przyprawa sprawia, że gołąbkowa zapiekanka smakuje wyśmienicie.

Polecam.


 SMACZNEGO!!!

piątek, 8 kwietnia 2016

PASZTET Z CIECIERZYCY




Składniki:

500g ciecierzycy
2 cebule
3 marchewki
1/2 selera
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu tureckiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
2 liście laurowe
czarnuszka
oliwa z oliwek





Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 6-8h aby namokła. Następnie ugotować do miękkości z 2 liśćmi laurowymi.

Płatki owsiane i słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 min. Odcedzić.

Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie. 

Do podsmażonej cebuli dodać marchew i seler starty na grubych oczkach tarki. Dusić ok. 10-15 minut.

Ugotowaną ciecierzycę zemleć przez maszynkę.

 Dodać płatki i słonecznik, warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Dokładnie wymieszać. 

Masę przełożyć do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i posypać czarnuszką.

Piec w 180 stopniach C przez ok. 1h.


SMACZNEGO!!!