sobota, 26 marca 2016

WESOŁYCH ŚWIĄT




Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych,
przepełnionych wiarą, nadzieją i miłością.
Radosnego, wiosennego nastroju,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
oraz wesołego "Alleluja".

piątek, 18 marca 2016

SAŁATKA Z TORTELLINI



Składniki:

1 op. makaronu tortellini
1 puszka kukurydzy
4 jajka
100g szynki konserwowej
1 mały por
MAJONEZ KIELECKI firmy WSP SPOŁEM
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i wystudzić.

Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Szynkę pokroić w kostkę.

Pora umyć i pokroić w pół talarki.

 Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, pieprz, sól i wymieszać.

Sałatkę odstawić aby składniki się "przegryzły".


Do przygotowania sałatki użyłam MAJONEZU KIELECKIEGO firmy WSP SPOŁEM.

Jego wyrazisty smak i aromat jest niepowtarzalny.

Bez substancji konserwujących.

Posiada gęstą konsystencję.

Idealnie pasuje do kanapki, sałatki czy jajek.

Niezmieniony smak od lat.

Osobiście używam go od zawsze i szczerze polecam.


SMACZNEGO!!!



środa, 16 marca 2016

JAJA Z PASTĄ TWAROGOWĄ



Składniki:

5 jajek
1 marchewka
1/2 pietruszki
4 łyżki twarogu
kilka sztuk CEBULKI PERŁOWEJ MARYNOWANEJ firmy JAMAR
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
pieprz
sól 
papryka słodka





Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka.

Marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulkę perłową pokroić.

Warzywa utrzeć na jednolitą masę z żółtkami i twarogiem oraz natką pietruszki.

Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

Przygotowaną pastą napełnić połówki jajek ozdobić cebulką i posypać papryką słodką.


Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam CEBULKĘ PERŁOWĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR.

Cebulka idealnie nadaje się zarówno jako przekąska jak i dodatek do past, sałatek czy do mięsa.

Jej delikatny smak sprawia, iż potrawa ma doskonały posmak i aromat.

Polecam.

SMACZNEGO!!!

środa, 9 marca 2016

BABKA DROŻDŻOWA





Składniki:

500g mąki pszennej
300g rozpuszczonej letniej margaryny
3 łyżki cukru kryształu
50g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego,nie gorącego mleka
6 żółtek
sól
6,5 łyżki rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej


lukier:

200g cukru pudru
sok z cytryny




Sposób przygotowania:

zaczyn:

Drożdże wkruszyć do miski, wsypać łyżkę cukru, wlać połowę mleka i wsypać 4 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego zaczynu, wlać pozostałe mleko, resztę mąki i wyrobić.

Dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrobić ponownie.

Na końcu wsypać rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać z ciastem.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem.

lukier:

Do miseczki przesiać cukier puder i wkropić tyle soku z cytryny aby konsystencja była gęsta.


SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 7 marca 2016

SURÓWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I GROSZKIEM



 Składniki:

1 szt. małej kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 marchew
1 mały por
1 puszka groszku konserwowego

1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz





Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki.
Groszek odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki przełożyć do półmiska.

Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Polać sosem po warzywach i wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 6 marca 2016

KOPERTY NA PIWIE



Składniki:

ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki piwa 

1 op. MARMOLADY WIELOOWOCOWEJ TWARDEJ firmy JAMAR




Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy nożem. Dodajemy piwo i zagniatamy ciasto. 

Odkładamy do lodówki na ok 2h.

Ciasto wyjmujemy,rozwałkowujemy podsypując mąkę i kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy marmoladę i zlepiamy rogi do środka.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut, aż zarumienią się.

Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.



Do przygotowania ciastek wykorzystałam MARMOLADĘ WIELOOWOCOWĄ TWARDĄ firmy JAMAR.

Wytworzona jest mieszanych owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, śliwki i truskawki.

Na 100g produktu znajduje się 110g owoców.

Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików.

Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków.

Szczerze polecam.

 


SMACZNEGO!!!

sobota, 5 marca 2016

PIEROGI Z FASOLKĄ



Składniki:

ciasto:

1/2 kg mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
letnia przegotowana woda

farsz:

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR.
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
olej

150g boczku wędzonego





Sposób przygotowania:

ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody.

 Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut. 


farsz:

Ugotowane ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. 

Dodać do ziemniaków i fasolki.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni. 

Polać na pierogach.



Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR

Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów.

Idealnie komponuje się również w sałatkach jak i w fasolce po bretońsku.

Zalewa w jakiej fasolka jest zakonserwowana przygotowana jest z wody od naturalnych źródeł jurajskich.

Polecam!!!


SMACZNEGO!!!


czwartek, 3 marca 2016

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ




Składniki:

4 surowe białe kiełbasy
100g boczku wędzonego
4 jajka
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu tartego
3 łyżki śmietany gęstej 30%
500ml ŻURKU NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
vegeta do smaku
majeranek
1-1,5l wody




Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, aż kiełbasa będzie miękka.

Następnie wlać żurek, tylko stopniowo sprawdzając smak aby nie wywar nie był za kwaśny i nadal gotujemy.

W osobnym garnku gotujemy jajka, studzimy i obieramy.

Boczek kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do boczku. Smażymy.

Usmażony boczek i cebulkę przekładamy do gotującego się żurku.

Całość gotujemy jeszcze ok. 20min.

Pod koniec dodajemy pokrojony czosnek i chrzan. 

Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i majerankiem.

Podajemy z jajkiem.



Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam ŻUREK NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR.

Składniki z jakich został wytworzony to mąka żytnia, pszenna oraz woda ze źródeł jurajskich.

Połączenie tych składników daje niepowtarzalny smak domowego i tradycyjnego żurku.

Najlepiej smakuje z czosnkiem, cebulką, kiełbasą białą i przyprawami.

Polecam ŻUREK NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR.



SMACZNEGO!!!

środa, 2 marca 2016

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ



Składniki:


ciasto:

500g mąki tortowej
1 kostka margaryny
250ml gęstej śmietany
1 cukier waniliowy

krem:

500ml śmietany kremówki
2 śmietan - fixy
1 łyżka cukru pudru



Sposób przygotowania:


ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy.

Stopniowo dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki.

Po wyjęciu wałkujemy ciasto i kroimy na 2-3cm paski, które nawijamy na metalowe rurki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.


krem:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy przestudzone rurki.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

wtorek, 1 marca 2016

NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU



 Składniki:

ciasto:

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
odrobina soli
1 łyżka oleju

farsz:

ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 serek topiony gouda
sól
pieprz
bazylia
oregano
przyprawa do mięsa mielonego
olej

ponadto:

SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR
150g sera żółtego 





Sposób przygotowania:

ciasto:

Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. 

Wbić całej jajka i nadal miksować.

Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki.


farsz:

Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 

Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego.

Odstawić do wystygnięcia.

Serek topiony pokroić w plastry.





 Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem i na wierzch farszu położyć plaster serka topionego.

Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba i zawijać jak na krokiety.





Ułożyć równo w naczyniu żaroodpornym, polać sosem bolońskim.

 Na koniec posypać startym serem żółtym.




Zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR.

Jest intensywny w smaku i wyrazisty.

Konsystencja gęsta. Wytworzony jest w 85% z pomidorów.

W składzie zawiera również czosnek, cebulę i zioła.

Jego największą zaletą są kawałki warzyw i jest przygotowany na bazie wody jurajskiej.

Polecam ten sos, ponieważ jest go dużo, aż 520g.

Jest bardzo smaczny i można szybko przygotować danie.



SMACZNEGO!!!