poniedziałek, 29 lutego 2016

GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA



Składniki:

2 udka z kurczaka
1 nóżka wieprzowa
1 golonka wieprzowa
3-4 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
1 mały por
1 cebula
1 główka czosnku
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 op. żelatyny
2 jajka
sól
pieprz
natka pietruszki
cząstki cytryny do dekoracji
ocet





Sposób przygotowania:


Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć. 

Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą. 

Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h.

Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 1,5h.

Wywar odcedzamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do niego żelatynę. 

Mięso obieramy i kroimy na mniejsze części.

Marchew kroimy w kostkę. 

Jajka gotujemy i obieramy.

Do opłukanych zimną wodą miseczek rozkładamy natkę pietruszki, jajka pokrojone w krążki, mięso, marchewkę i zalewamy wywarem z żelatyną.

Po ostygnięciu włożyć do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy cząstkami cytryny lub skrapiamy octem.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 25 lutego 2016

CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI




 Składniki:

 3/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
30g stopionego masła
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli


 ponadto:

1/2 szklanki pokrojonych oliwek
150g pokrojonego w kostkę sera feta
2 łyżki oregano
1 łyżka oliwy z oliwek





Sposób przygotowania:


Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut lub do spienienia.

Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto.

Wyjąć je następnie z miski na stolnicę oprószoną lekko mąką i wyrabiać 8-10 minut lub do chwili gdy stanie się gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się klei, dosypać mąki.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszać nim na wszystkie strony, by się natłuściło.

Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości.





Gdy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę.

Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem do siebie, rozsypać po nim oliwki, fetę i oregano (mniej więcej do połowy szerokości ciasta), zostawiając centymetrowy odstęp od brzegu. Pokropić nadzienie oliwą.

Natłuścić blaszkę - keksówkę oliwą.

Złożyć ciasto na pół, by zamknąć w nim nadzienie. Palcami skleić brzegi ciasta dookoła całego bochenka.

Nożem pokroić na równe części.

Następnie każdą z nich zwinąć wzdłuż i układać w formie stroną cięcia w dół.

Ułożone ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min.

Chleb jest gotowy jeśli po stuknięciu palcem w spód wydaje głuchy odgłos.

Po upieczeniu potrzymać jeszcze 5 minut w formie , po czym wyjąć i przenieść na metalową kratkę.


SMACZNEGO!!!

środa, 24 lutego 2016

KOKTAJL Z MŁODYM JĘCZMIENIEM





 Składniki:

ok. 200g borówki amerykańskiej
ok. 300g maślanki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki MŁODEGO JĘCZMIENIA W PROSZKU firmy RAFEX
 




Sposób przygotowania:

Borówki zmiksować blenderem z 1 łyżką miodu. 

Maślankę zmiksować z 2 łyżkami miodu i 2 łyżeczkami młodego jęczmienia.

Do szklanki wlewamy warstwę borówek a następnie warstwę maślanki.




Do wykonania tego koktajlu użyłam produktu firmy RAFEX czyli MŁODY JĘCZMIEŃ W PROSZKU.

Ostatnio młody jęczmień stał się bardzo popularny jako suplement dla osób dbających o zdrową dietę i odchudzających się.

Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowo.

Stanowi źródło witamin i mikroelementów.

Młody jęczmień ma ogromne właściwości przeciwutleniające.

Młody jęczmień ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy ze względu na wysoką zawartość błonnika.

Polecam ten "zielony proszek" spożywać codziennie na czczo w postaci koktajli owocowych.


SMACZNEGO!!!!

wtorek, 23 lutego 2016

CIASTO Z JABŁKAMI




Składniki:

2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
6 jajek
2-3 jabłka
14 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia






Sposób przygotowania:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem i na koniec dodawać po jednym żółtku ubijając na pulchną masę.

Następnie dodać stopniowo olej. Na końcu delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i układamy na ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok 1h.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 21 lutego 2016

SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI




Składniki:

1 sztuka białej rzodkwi ok. 500g
1 marchewka
1 jabłko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
sok z cytryny
sól
pieprz




Sposób wykonania:


Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku.

Marchew i jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z rzodkwią.

Śmietanę i majonez wymieszać ze sobą i polać na marchew, rzodkiew i jabłko.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić aby się "przegryzły".


SMACZNEGO!!!!

piątek, 19 lutego 2016

ŚLEDZIE Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ




Składniki:

5 płatów śledzi solonych
3 średnie cebule
natka pietruszki
olej
pieprz
ocet


Sposób wykonania:

Śledzie namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc i odsączyć.

Cebulę pokroić w pół talarki, natkę pietruszki pokroić.

Pokrojone w paski śledzie układać na półmisku, następnie cebulę, posypać natką pietruszki, skropić octem i posypać pieprzem. 

I tak do skończenia składników.

Na samym końcu zalać olejem aż przykryje wszystkie składniki.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 18 lutego 2016

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ




Składniki: 

1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g
1 mały por
1 świeża czerwona papryka 
sól
pieprz 
papryka słodka 
majeranek 
olej do smażenia 
1 szklanka bulionu 
2 łyżki mąki 
1 łyżka śmietany 18% 
 3/4 szklanki wody



Sposób wykonanie:

 Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

 Pora pokroić w talarki a paprykę w paski. 

Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia. 

Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. 

W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem.

 Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału wlewać do mięsa aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. 

Posypać majerankiem. 


SMACZNEGO!!!!

poniedziałek, 15 lutego 2016

SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ




Składniki:

ok. 2 kg szynki wieprzowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
3-4 łyżki oliwy



Sposób przyrządzenia:

Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą.

Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce.

Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piec w 200 stopniach C przez ok. 2h.

Po upieczeniu przestudzić żeby było lepiej kroić.
Podawać na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa.


SMACZNEGO!!!!

wtorek, 9 lutego 2016

JABŁECZNIK




Składniki:

1,5kg kwaśnych jabłek 
3,5 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu (jeśli ktoś lubi)







Sposób przygotowania:


Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, następnie proszek do pieczenia, cukry i jajko. 

Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wkładamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Następnie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach przykrywając jabłka.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ




Składniki:

5 płatów śledzi solonych
2 ziemniaki
2 marchewki
mały por
2 ogórki konserwowe
200g sera żółtego
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany gęstej (18%)
szczypiorek
pieprz


Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć. 

Ziemniaki i marchewki ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę.

Pora i ogórki pokroić drobno. 

Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.

Śledzie kroimy i układamy na dnie, następnie warzywa w sosie, posypujemy serem żółtym i ozdabiamy szczypiorkiem.


SMACZNEGO!!!

niedziela, 7 lutego 2016

MURZYNKOWY SERNIK



Składniki:


ciasto:

3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
100g margaryny


masa serowa:

1kg sera białego półtłustego
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 budyń śmietankowy


ciemna polewa:

125g margaryny
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao


jasna polewa:

tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka





Sposób przygotowania:


ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka.

Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. 

Następnie, małym strumieniem wlewamy mleko nadal ucierając a na końcu delikatnie mieszając dodajemy ubitą pianę z białek.

Odlewamy połowę ciasta i odstawiamy a do drugiej połowy dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i wylewamy na blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.


masa serowa:


Ser mielimy dwa razy.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.

Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek.

Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta.

Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h.


ciemna polewa:

Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto.


jasna polewa:

Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę.


SMACZNEGO!!!

sobota, 6 lutego 2016

SAŁATKOWY PRZYSMAK



Składniki:

5 jajek
4-5 ogórków kiszonych
1 mały por
filet z indyka
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
150g sera żółtego
ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM 
PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX
 olej


sos:

1 duży jogurt naturalny
4-5 łyżek majonezu
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie 




Sposób przygotowania:


Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Filet myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do indyka i smażymy do zarumienienia na oliwie.
Ogórki kroimy w kostkę.
Por szatkujemy w pół krążki.
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy.

sos:

Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Składniki układamy warstwowo:

Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk, por, sos, pokruszony Przysmak Świętokrzyski, fasolka, sos, ser, kukurydza, sos i Przysmak Świętokrzyski.

Do przygotowania sałatki wykorzystałam PRZYSMAK ŚWIĘTOKRZYSKI "SNACK" firmy WSP SPOŁEM.
Wspaniały przysmak, chrupiący, szybki i łatwy w przygotowaniu i można wykorzystać do sałatki lub jest idealnym zastępstwem dla popcornu czy chipsów.
Bardzo smaczne w połączeniu z ziołowymi przyprawami czy dipami. 

Polecam!!! 

Kolejnym produktem jaki wykorzystałam do przyrządzenia tej potrawy jest PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX.
Przyprawa jest mieszanką: papryki słodkiej, czosnku, cebuli, pomidora suszonego, bazylii, chili, pieprzu czarnego, kurkumy i curry.
Mięso indyka jest bardzo delikatne i chude. 
Przyprawa nada temu mięsu niepowtarzalny smak i aromat oraz uczyni potrawę bardzo smaczną.

Polecam!!!   

 
SMACZNEGO!!!

piątek, 5 lutego 2016

WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I ŚLIWKĄ




Składniki:

500g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
1 kwaśne jabłko
5-6 śliwek suszonych bez pestek
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia





Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić w pół krążki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Śliwki na mniejsze kawałki. 

Cebulę, jabłko i śliwki podsmażyć ok. 5 min. na tłuszczu i przełożyć na talerz.

Wątróbkę pokroić na mniejsze części i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, gdy będzie obsmażona z obu stron dodać wcześniej podsmażoną cebulę, śliwkę i jabłko. 

Poddusić chwilkę.

Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem.


SMACZNEGO!!!

czwartek, 4 lutego 2016

PĄCZKI TRADYCYJNE



Składniki:


ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1/4 kostki margaryny
5 żółtek
200ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki spirytusu


dodatkowo:

marmolada różana
olej do smażenia
kandyzowana skórka z pomarańczy

lukier:

10 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny



Sposób przygotowania:


Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia.

Z pozostałej mąki, żółtek, soli, zaczynu, margaryny i spirytusu wyrobić ciasto.

Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1cm. 

Wykrawać szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy marmoladę przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i szklanką odkrawamy nadmiar ciasta.

Pączki muszą wyrosnąć na stole.

Smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórka z pomarańczy.


lukier:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gęstej konsystencji.



SMACZNEGO!!!