PASZTET Z CUKINII



Składniki:

3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach
2-3 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
250g sera żółtego
3 jajka
1 duża marchewka
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka tymianku
sól, pieprz ziołowy
czarnuszka





Sposób przygotowania:


Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli.

Zostawiamy do przestygnięcia.

Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach.

Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane.

Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami.

Dokładnie mieszamy.

Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukinią.

Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Masę przekładamy i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 1h -1h 10 minut. 

Jeśli będzie bardzo się rumienić to przykrywamy folią.


SMACZNEGO!!!

 


Komentarze

Popularne posty