JAGLANKA Z PRAŻONYM JABŁKIEM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ


Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
4 średniej wielkości jabłek
garść orzechów włoskich
garść żurawiny suszonej
1 łyżka miodu (dla osób lubiących słodkie)

Sposób przygotowania:

Kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem.

W ten sposób pozbywamy się goryczki.
Do rondla przelewamy szklankę wody i wsypujemy kaszę.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę, ok. 15 minut.

Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i smażymy do momentu, aż będą miękkie.

Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonymi jabłkami, posypujemy żurawiną i pokrojonymi orzechami.

Dla osób lubiących wersję słodką polecam polać całość miodem. 



SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. pyszne połaczenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciagle zapominam o kaszy jaglanej, a taka jest dobra :-) Dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty