FRITTATA Z WARZYWAMI



Składniki:

1 mała cukinia
1 świeża czerwona papryka
1 mały brokuł
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
kilka plastrów sera (u mnie oscypek)
8 jajek
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz ziołowy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki



Sposób przygotowania:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę.

Cebulę drobno poszatkować.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

Olej rozgrzać na patelni i przełożyć wszystkie warzywa. 

Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.

Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.


Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać na jednolitą masę. 

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

Na dno naczynia wyłożyć podsmażone warzywa i zalać masą jajeczną.

Na wierzch układamy plastry sera.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do niego naczynie na 30-40 minut.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty