DESER CZEKOLADOWO-WANILIOWY Z KASZY JAGLANEJ


 Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 2%
2 łyżki miodu (jeśli ktoś lubi słodkie to może dać więcej)
2 płaskie łyżki kakao
1 mango
kilka kropel aromatu waniliowego
kilka borówek do dekoracji
 



Sposób przygotowania:

Kaszę przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i jeszcze raz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i kasza nie popsuje nam smaku.

Mleko przelewamy do rondelka, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wsiąknie mleko.

Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
 
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 równe części.

Do jednej części dodajemy kakao oraz łyżkę miodu i blendujemy na gładką masę.

 Do drugiej wkrapiamy aromat waniliowy oraz wlewamy pozostały miód i również blenderem miksujemy na gładko.

Jeśli uważamy, że jest za mało słodkie można dodać więcej miodu. 
Mango obieramy i dokładnie blendujemy.

W szklankach układamy warstwowo: ciemna masa, jasna, ciemna, mango, aż do skończenia składników.

Wierzch dekorujemy borówką.


SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. smaczny deserek,z moim syniem bardzo takie lubimy,zwłaszcza z borówkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny deserek, ostatnio kasza jaglana robi sie coraz bardziej popularna i nabieram na nia smaku :-) Pieknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty