ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM



Składniki:

2 sztuki bakłażana
1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 500g wołowiny
1/2 szklanki wina białego
200g sera żółtego
garść natki pietruszki
cynamon mielony
chili w proszku
oregano 
sól
pieprz 
oliwa z oliwek

sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję grilla.

Bakłażana pokroić na 0,5cm krążki, ułożyć na blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy, plasterki mogą nachodzić na siebie.

Oprószyć je solą i pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek.

Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut.

Wyjąć z piekarnika i odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy.

Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano.

Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.


sos beszamelowy:

Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas mieszając rózgą.

Gotować na małym ogniu kilka minut.

Na koniec przyprawić solą i  gałką muszkatołową.

Zdejmujemy z ognia.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.

Bakłażany dzielimy na 3 części, na dnie ułożyć pierwszą warstwę, przykryć sosem mięsno - pomidorowym.

Przykryć połową sosu beszamelowego.

Ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu i polać sosem beszamelowym.

Na koniec położyć resztę bakłażana polać pozostałymi sosami i posypać startym serem żółtym.

Wstawić do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty