TRUSKAWKOWY SERNIK



Składniki:

biszkopt:

4 jaja
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 galaretki truskawkowe
500g świeżych truskawek

dodatkowo:

500g truskawek
1 galaretka truskawkowa




Sposób przygotowania:


biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier.

Następnie, dodać po jednym żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Wylać na tortownicę o wym. 24 cm śr. wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 30 minut w 180 stopniach C.


masa serowa:

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Zmiksować blenderem.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.

Serki przełożyć do miski i delikatnie miksować, dodając zblendowane truskawki i na koniec tężejącą galaretkę.


Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serową.

Pozostałą galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.

Resztę truskawek myjemy i zdejmujemy szypułki.

 Układamy na wierzchu masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką.

Gotowy sernik wkładamy do lodówki na 3-4h a najlepiej na całą noc.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty