RACUCHY DROŻDŻOWE



 Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
50g świeżych drożdży
2 jaja
2 łyżki cukru kryształu
1 i 1/2 szklanki ciepłego, nie gorącego mleka
szczypta soli
olej rzepakowy
cukier puder




Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać.

Następnie, do drożdży wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić aby drożdże "ruszyły".

Resztę mąki przesypać do innej miski, dodać jaja, sól, mleko i wyrośnięte drożdże.

Składniki wyrobić na jednolitą i elastyczną masę.

Odstawić w nieprzewiewne miejsce na ok. 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość to łyżką nakładamy porcję ciasta na rozgrzany olej na patelni.

Smażyć do zarumienienia i odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Można podawać z ulubionym dżemem lub frużeliną.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty