PIEROGI RUSKIE



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki tortowej
letnia, przegotowana woda
sól
1 łyżka oleju rzepakowego

farsz:

300g ugotowanych ziemniaków
200g sera białego półtłustego
1 średnia cebula
sól
pieprz 

dodatkowo:

1 średnia cebula lub 200g słoniny


Sposób przygotowania:


ciasto:

Mąkę wysypać na stolnicę. 

Zrobić na środku dołek, wlać olej, wsypać sól i wlewać wodę jednocześnie wyrabiając ciasto.

Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Ciasto przykryć ściereczką kuchenną na ok. 15-20 minut.

farsz:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę.

Wyrobić farsz i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.



Ciasto rozwałkować na stolnicy.

Wykrawać krążki i na każdy krążek układać farsz.

Zlepić boki ciasta formując pierogi.


Gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.

Na koniec polać podsmażoną cebulką lub stopioną słoniną.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty