OGÓRKI MAŁOSOLNE



Składniki:

2 kg nie dużych i twardych ogórków
1 główka czosnku
2-3 baldachy kopru
1 mały korzeń chrzanu
2-3 liście chrzanu
2 litry wody
2 łyżki soli
duży słoik (u mnie 4l)




Sposób przygotowania:


Ogórki dokładnie umyć.

Czosnek obrać.

Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

 
Słoik umyć i wyparzyć.

Ogórki układamy ciasno w słoiku.

Między ogórki układamy koper, chrzan, czosnek i liście chrzanu.


Wodę zagotowujemy, wsypujemy sól i gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słój.

Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 dni.

Po 3 dniach ogórki można już jeść.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty