wtorek, 14 czerwca 2016

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA



Składniki:


2kg świeżych truskawek
2 szklanki cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
100ml wody
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka.

Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem.

Odstawić na 1,5-2h.

Następnie wstawić na palnik i zagotować.

Gotować ok. 5-7 minut.

Wlać sok z cytryny.

Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować.

Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz