ZUPA GULASZOWA



Składniki:

1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1 mała cukinia
2 marchewki
2 papryki(żółta i czerwona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 małego selera
4 średnie ziemniaki
1 puszka pomidorów w zalewie
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1 łyżka vegety
kilka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka tymianku
natka pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka masła
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć w garnku na maśle na złoty kolor.

Dodać drobno pokrojone mięso, przyprawić słodką i ostrą papryką.

Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut.

Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Całość doprowadzić do wrzenia.

Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

Całość gotować na małym ogniu.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać pomidory, przecier, ketchup, vegetę i zioła.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidory się rozgotują.

Na koniec posypać natką pietruszki.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty