ZAKWAS ŻYTNI



Składniki:

5 łyżek mąki żytniej
5 łyżek letniej wody
1 wysoki słoik
gaza



Sposób przygotowania

Dzień I

Zakwas najlepiej zacząć robić wieczorem, np. o 20:00.
Bierzemy wyparzony słoik, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę.

Mieszamy drewnianą łyżką.

Przykrywamy gazą i odstawiamy w nie przewiewne miejsce.

Dzień II

Wieczorem (20:00) wyrzucamy połowę zakwasu ze słoika i dokarmiamy kolejną porcją 5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek wody.

Mieszamy drewnianą łyżką.

Przykrywamy gazą i odstawiamy w to samo miejsce.

Dzień III, IV i V wygląda tak samo.

Zakwas najlepszy jest już na V, VI dzień.


ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW!!!

Komentarze

  1. Od lat obiecuję sobie, że zrobię zakwas. odkąd jednak opanowalam technikę zdziczania drożdży ;) same dziczeją w lodówce, to jakoś nie ma motywacji, choć ma ochotę. Trochę wariatka jestem :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu proponuję upiec taki chlebek na dzikich drożdżach. Jest wyśmienity i oczywiście domowy. Troszkę to dziczenie trwa ale smak chleba rekompensuje nam wszystko.

      Pozdrawiam serdecznie
      Aneta

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty