SZYNKA DUSZONA W WARZYWACH



Składniki:

5-6 plastrów szynki wieprzowej
3 średnie marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 mała kapusta pekińska
1 mały por
1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa suszonych pomidorów
olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Lekko obsmażyć z obu stron na oleju.

Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki.

Por w krążki, kapustę poszatkować.

Wszystkie warzywa wymieszać i poddusić na tłuszczu, gdy lekko będą miękkie dodać suszone pomidory.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę jarzyn.

Następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami.

Całość podlać wywarem lub wodą.

Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.1h.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Świetna propozycja, aromatyczna i co najważniejsze, danie zrobione jest tylko z naturalnych składników. Jesli mięso jest mięciutkie, a z pewnością takie jest, to ja jestem jak najbardziej ZA :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz;))
      Mięso jak najbardziej jest miękkie. Najpierw jest podsmażone a następnie duszone w jarzynach.
      Rozpływa się w ustach. Polecam i pozdrawiam;))

      Usuń
  2. Zachęcające,wypróbuję,napiszę czy smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykonałem,miałem chyba pecha z uwagi na duszenie około 2 godz.Tak to smaczne prawie dietetyczne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty