PIEROGI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM



Składniki:

Ciasto:

500g mąki pełnoziarnistej pszennej
letnia woda
jajko
sól
1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

300g szpinaku mrożonego
200-250g sera białego chudego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz
koperek 




Sposób przygotowania:


Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. 
Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.

Farsz:

Jedną cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ( uważać aby czosnek nie przypalił się).

Gdy cebula zeszkli się wrzucamy mrożony szpinak i dusimy do momentu, aż woda odparuje i  doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. 

Wycinamy krążki i nakładamy farsz. 

Zlepiamy pierogi.

Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.

Polewamy na pierogi i posypujemy koperkiem.



SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Witaj,
    czy ciasto wyszło ci miękkie??
    ja zawsze dodaje gorącą wodę, bez jajka

    Farsz pycha!

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ------------

    zapraszam do siebie :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Ciasto wyszło mi miękkie. Zawsze daję więcej wody, wtedy ewentualnie podsypuję mąką(mój sprawdzony i ulubiony sposób). Pozdrawiam;))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty