PASZTET Z CIECIERZYCY




Składniki:

500g ciecierzycy
2 cebule
3 marchewki
1/2 selera
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu tureckiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
2 liście laurowe
czarnuszka
oliwa z oliwek





Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na 6-8h aby namokła. Następnie ugotować do miękkości z 2 liśćmi laurowymi.

Płatki owsiane i słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 min. Odcedzić.

Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie. 

Do podsmażonej cebuli dodać marchew i seler starty na grubych oczkach tarki. Dusić ok. 10-15 minut.

Ugotowaną ciecierzycę zemleć przez maszynkę.

 Dodać płatki i słonecznik, warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

Dokładnie wymieszać. 

Masę przełożyć do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i posypać czarnuszką.

Piec w 180 stopniach C przez ok. 1h.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty