GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA



Składniki:

1 mała główka białej kapusty
1kg łopatki
2 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy jęczmiennej
2 cebule
PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX
sól
pieprz
500ml sosu pomidorowego
zioła prowansalskie




Sposób przygotowania:

Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować. 

Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części.

Łopatkę mielimy i smażymy na rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę.

Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem. 

Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy.

Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy.

Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem. 

Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz i polewamy sosem. 

Czynność powtarzamy, aż do skończenia składników.

 Wierzch przykryć liśćmi kapusty.

Zapiekamy w 180 stopniach C przykrywając pokrywką od naczynia lub folią aluminiową przez 1h.


Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam PRZYPRAWĘ DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX.
 Przyprawa dodana do farszu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Intensywny posmak potrawie nadaje mieszanka ziół w różnych proporcjach tj. kolendry, kminku, majeranku, czosnku, kminu rzymskiego, kozieradki, czarnuszki, tymianku, ziela angielskiego, papryki słodkiej, chili i pieprzu mielonego.
Przyprawa sprawia, że gołąbkowa zapiekanka smakuje wyśmienicie.

Polecam.


 SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty