CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI



Składniki:

2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
2 szklanki mąki pszennej
5-6 łyżek zakwasu żytniego
1 łyżka soli
5 suszonych pomidorów
500ml letniej wody
pestki dyni




Sposób przygotowania:

Obie mąki przesypać do miski, dodać sól.

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.

Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas.

Wszystkie składniki mieszamy.

Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąkę a jeśli za gęste to dolewamy wody.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką keksówki.

Mokrą dłonią wygładzamy wierzch. 

Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na ok. 4-6h w nieprzewiewne miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość zdejmujemy folię, posypujemy wierzch pestkami dyni.   

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut.

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 1h.

Gdy chleb upiecze się wyciągamy z blaszki i kładziemy na kratkę aby wystygł.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty