ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ




Składniki:

4 surowe białe kiełbasy
100g boczku wędzonego
4 jajka
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu tartego
3 łyżki śmietany gęstej 30%
500ml ŻURKU NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
vegeta do smaku
majeranek
1-1,5l wody




Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, aż kiełbasa będzie miękka.

Następnie wlać żurek, tylko stopniowo sprawdzając smak aby nie wywar nie był za kwaśny i nadal gotujemy.

W osobnym garnku gotujemy jajka, studzimy i obieramy.

Boczek kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do boczku. Smażymy.

Usmażony boczek i cebulkę przekładamy do gotującego się żurku.

Całość gotujemy jeszcze ok. 20min.

Pod koniec dodajemy pokrojony czosnek i chrzan. 

Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i majerankiem.

Podajemy z jajkiem.



Do przyrządzenia tego dania wykorzystałam ŻUREK NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR.

Składniki z jakich został wytworzony to mąka żytnia, pszenna oraz woda ze źródeł jurajskich.

Połączenie tych składników daje niepowtarzalny smak domowego i tradycyjnego żurku.

Najlepiej smakuje z czosnkiem, cebulką, kiełbasą białą i przyprawami.

Polecam ŻUREK NA NATURALNYM ZAKWASIE firmy JAMAR.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty