PIEROGI Z FASOLKĄ



Składniki:

ciasto:

1/2 kg mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
letnia przegotowana woda

farsz:

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR.
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
olej

150g boczku wędzonego





Sposób przygotowania:

ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody.

 Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut. 


farsz:

Ugotowane ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. 

Dodać do ziemniaków i fasolki.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi.

Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni. 

Polać na pierogach.



Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR

Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo węglowodanów.

Idealnie komponuje się również w sałatkach jak i w fasolce po bretońsku.

Zalewa w jakiej fasolka jest zakonserwowana przygotowana jest z wody od naturalnych źródeł jurajskich.

Polecam!!!


SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Uwielbiam pierogi, ale z fasolką jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Są pyszne. Polecam;))

      Usuń
  2. Chyba się skusimy. Wygląda zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty