NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU



 Składniki:

ciasto:

1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
odrobina soli
1 łyżka oleju

farsz:

ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 serek topiony gouda
sól
pieprz
bazylia
oregano
przyprawa do mięsa mielonego
olej

ponadto:

SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR
150g sera żółtego 





Sposób przygotowania:

ciasto:

Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek. 

Wbić całej jajka i nadal miksować.

Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki.


farsz:

Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 

Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego.

Odstawić do wystygnięcia.

Serek topiony pokroić w plastry.





 Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem i na wierzch farszu położyć plaster serka topionego.

Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba i zawijać jak na krokiety.





Ułożyć równo w naczyniu żaroodpornym, polać sosem bolońskim.

 Na koniec posypać startym serem żółtym.




Zapiec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR.

Jest intensywny w smaku i wyrazisty.

Konsystencja gęsta. Wytworzony jest w 85% z pomidorów.

W składzie zawiera również czosnek, cebulę i zioła.

Jego największą zaletą są kawałki warzyw i jest przygotowany na bazie wody jurajskiej.

Polecam ten sos, ponieważ jest go dużo, aż 520g.

Jest bardzo smaczny i można szybko przygotować danie.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Anetko bardzo pysznie i pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w ubiegłym tygodniu i strasznie mi smakowały!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty