BABKA DROŻDŻOWA





Składniki:

500g mąki pszennej
300g rozpuszczonej letniej margaryny
3 łyżki cukru kryształu
50g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego,nie gorącego mleka
6 żółtek
sól
6,5 łyżki rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej


lukier:

200g cukru pudru
sok z cytryny




Sposób przygotowania:

zaczyn:

Drożdże wkruszyć do miski, wsypać łyżkę cukru, wlać połowę mleka i wsypać 4 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego zaczynu, wlać pozostałe mleko, resztę mąki i wyrobić.

Dodać rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrobić ponownie.

Na końcu wsypać rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać z ciastem.

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem.

lukier:

Do miseczki przesiać cukier puder i wkropić tyle soku z cytryny aby konsystencja była gęsta.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty