SZYNKA PIECZONA Z PIKANTNĄ NUTĄ




Składniki:

ok. 2 kg szynki wieprzowej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
3-4 łyżki oliwy



Sposób przyrządzenia:

Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oliwą i przyprawami.

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą.

Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i marynować przez całą noc w lodówce.

Następnie przełożyć do torebki do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piec w 200 stopniach C przez ok. 2h.

Po upieczeniu przestudzić żeby było lepiej kroić.
Podawać na ciepło do obiadu z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlinę do pieczywa.


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty