POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z PAPRYKĄ




Składniki: 

1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g
1 mały por
1 świeża czerwona papryka 
sól
pieprz 
papryka słodka 
majeranek 
olej do smażenia 
1 szklanka bulionu 
2 łyżki mąki 
1 łyżka śmietany 18% 
 3/4 szklanki wody



Sposób wykonanie:

 Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

 Pora pokroić w talarki a paprykę w paski. 

Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia. 

Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. 

W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem.

 Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą i pomału wlewać do mięsa aż sos osiągnie odpowiednią gęstość. 

Posypać majerankiem. 


SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty