PĄCZKI TRADYCYJNE



Składniki:


ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
50g świeżych drożdży
1/4 kostki margaryny
5 żółtek
200ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki spirytusu


dodatkowo:

marmolada różana
olej do smażenia
kandyzowana skórka z pomarańczy

lukier:

10 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka wody
1/2 łyżeczki soku z cytryny



Sposób przygotowania:


Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia.

Z pozostałej mąki, żółtek, soli, zaczynu, margaryny i spirytusu wyrobić ciasto.

Ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1cm. 

Wykrawać szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy marmoladę przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i szklanką odkrawamy nadmiar ciasta.

Pączki muszą wyrosnąć na stole.

Smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórka z pomarańczy.


lukier:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gęstej konsystencji.



SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty