MURZYNKOWY SERNIK



Składniki:


ciasto:

3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
100g margaryny


masa serowa:

1kg sera białego półtłustego
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
1 budyń śmietankowy


ciemna polewa:

125g margaryny
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao


jasna polewa:

tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka





Sposób przygotowania:


ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka.

Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. 

Następnie, małym strumieniem wlewamy mleko nadal ucierając a na końcu delikatnie mieszając dodajemy ubitą pianę z białek.

Odlewamy połowę ciasta i odstawiamy a do drugiej połowy dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i wylewamy na blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.


masa serowa:


Ser mielimy dwa razy.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.

Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek.

Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta.

Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h.


ciemna polewa:

Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i krótko zagotowujemy. Polewamy wystudzone ciasto.


jasna polewa:

Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy na ciemną polewę.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Wygląda pysznie właśnie zabieram się dziś upiec. 👍Dziękuję pozdrawiam serdecznie ❤🐘

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello Aneta,

    i am from Germany and I saw your delicious recipe at Google+.
    Can you write me, how many is 1 cup (szklanka)in Polska.
    Thank you very much.

    Many greetings
    Kerstin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello Kerstin,

      1 cup it 200g sugar
      1 1/2 cup it 200g flour

      Regards
      Aneta

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty