JABŁECZNIK




Składniki:

1,5kg kwaśnych jabłek 
3,5 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta cynamonu (jeśli ktoś lubi)







Sposób przygotowania:


Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, następnie proszek do pieczenia, cukry i jajko. 

Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wkładamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Następnie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach przykrywając jabłka.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty