CHLEB Z FETĄ I OLIWKAMI




 Składniki:

 3/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
30g stopionego masła
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli


 ponadto:

1/2 szklanki pokrojonych oliwek
150g pokrojonego w kostkę sera feta
2 łyżki oregano
1 łyżka oliwy z oliwek





Sposób przygotowania:


Do dużej miski wlać połowę wody i wsypać cukier, następnie drożdże i odstawić na 5-6 minut lub do spienienia.

Dodać masło, mleko pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać resztę mąki, wsypując stopniowo i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto.

Wyjąć je następnie z miski na stolnicę oprószoną lekko mąką i wyrabiać 8-10 minut lub do chwili gdy stanie się gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się klei, dosypać mąki.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszać nim na wszystkie strony, by się natłuściło.

Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości.





Gdy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pozbawić ciasto nagromadzonego powietrza, po czym przełożyć je na oprószoną stolnicę.

Rozwałkować na prostokąt. Ułożyć ciasto dłuższym bokiem do siebie, rozsypać po nim oliwki, fetę i oregano (mniej więcej do połowy szerokości ciasta), zostawiając centymetrowy odstęp od brzegu. Pokropić nadzienie oliwą.

Natłuścić blaszkę - keksówkę oliwą.

Złożyć ciasto na pół, by zamknąć w nim nadzienie. Palcami skleić brzegi ciasta dookoła całego bochenka.

Nożem pokroić na równe części.

Następnie każdą z nich zwinąć wzdłuż i układać w formie stroną cięcia w dół.

Ułożone ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min.

Chleb jest gotowy jeśli po stuknięciu palcem w spód wydaje głuchy odgłos.

Po upieczeniu potrzymać jeszcze 5 minut w formie , po czym wyjąć i przenieść na metalową kratkę.


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Popularne posty