BUŁECZKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI




Składniki:


ciasto:
750g mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
125g margaryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
50g świeżych drożdży


 farsz:

1kg kapusty kiszonej
250g pieczarek
3 średnie cebule
2 łyżki oleju
sól
PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX

dodatkowo:
MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX
2 żółtka






Sposób przygotowania:

ciasto:

Z 1/2 szklanki mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. 

Odstawić w ciepłe miejsce aby "ruszył".

Margarynę stapiamy na wolnym ogniu i studzimy.

Do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, przestudzoną margarynę i zaczyn.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20.


farsz:

Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy na drobno.

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 

Podsmażamy. 

Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy doprawiając solą i pieprzem.

Ciasto nadziewamy przygotowanym farszem, formujemy z nich kule. 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i posypujemy mieszanką babki.

Pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 minut.

Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam MIESZANKĘ BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX.
Mieszanka jest doskonałym źródłem błonnika, wspomaga metabolizm i pracę jelit.
Idealnie komponuje się z surówkami, sałatkami, jogurtami, zupami. Można wykorzystać do wypieku chleba, ciasteczek a także do zagęszczania zup czy sosów.
Polecam. 

SMACZNEGO!!!




Komentarze

Popularne posty