USZKA Z MIĘSEM



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli


farsz:

2 udka z kurczaka
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
sól. pieprz, majeranek




 Sposób wykonania:


Ciasto:

Składniki dokładnie połączyć i zagnieść ciasto.


Farsz:

Mięso ugotować z oczyszczoną marchewką, pietruszką i cebulą. 

Gdy będzie miękkie wyjąć z wywaru, zemleć. 

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa. 

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując lekko mąką. 

Przy pomocy noża kroimy na kwadraty o boku ok. 3-4 cm. 

Na środku nakładamy porcję farszu, sklejamy po skosie, tworząc pierożek w kształcie trójkąta.

 Następnie sklejamy dwa końce trójkąta.

Gotować w osolonej wodzie. 




SMACZNEGO !!!!!

Komentarze

Popularne posty