TORT URODZINOWY



Składniki:


biszkopt:

8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


krem:

1,5l śmietany kremówki 30%
6 opakowań śmietanfix-ów
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao

1 puszka brzoskwiń



Sposób przyrządzenia:


biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier. 

Gdy białka będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu.

Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki.


krem:

500ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy śmietana robi się sztywna dodajemy 2 śmietanfix-y i ubijamy jeszcze ze 2-3 minuty.

Na każdy krążek biszkopta osobno ubijam po pół litra śmietany kremówki.

Dolną część biszkopta nasączamy sokiem z brzoskwiń i układamy cząstki owoców, na owoce nałożyć ubitą śmietanę.

To samo wykonać ze środkowym krążkiem.

Na górny krążek nałożyć połowę kremu, a do drugiej połowy dodajemy kakao i smarujemy boki tortu.

Ozdabiamy wg gustu.



SMACZNEGO!!!




Komentarze

Popularne posty